• Продължителност

  13 дни
  📅 26 август – 7 септември 2023 г.
 • Локация

  Занзибар и Кения

 • Брой места

  група: минимум 6 човека, максимум -14

 • Цена

  5280 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Четири неоспорими причини да изберете пътешествие с МЕДИКА ТУРС в съчетание сафари в Кения с почивка на остров Занзибар по време на лятната ваканция:

🎯 1. Масова заблуда у нас е, че ако тук е лято, то в Занзибар и Кения ще е още по-горещо. Периодът юли, август и септември се води „зима” за тези райони – сухо време сред бухналите след дъждовния период цветя и зеленина с идеалните температури 25 – 32 градуса;
🎯 2. Едни от най-впечатляващите гледки по време на сафари в Кения могат да се видят и запечатат на фотоапаратите точно в този период, известен като времето на „Голямата миграция”, когато цели стада се спускат от Серенгети към Масай Мара, пресичайки река Мара в търсене на сочни пасища;
🎯 3. Времето е идеално, ако искате да подарите незабравима и нестандартна ваканция на вашите деца, защото няма да се налага да отсъстват от училище, за да пътуват;
🎯 4. Направете го с МЕДИКА ТУРС! Ние имаме богат опит в тези райони, създали сме здрави приятелства, избрали сме ви най-добрите и комфортни места за настаняване, както и най-добрите гидове. Ще бъдем до вас по време на цялото пътуване, ще ви разкажем истории, които няма да научите от други места и ще ви помогнем да създадете своите уникални преживявания, които ще помните с усмивка и благодарност цял живот!

И така – нашето приключение започва със Занзибар

Представям ви вече отработената с няколко групи програма, която комбинира почивка в Занзибар със сафари в Кения! Пакетът е оптимизиран специално за работещи хора, които не могат дълго да отсъстват от работното си място, а са готови да изживеят това уникално приключение, водено от опитен водач и наситено с много истории от живия живот на този все още неопитомен континент!
Пътешествайте с нас МЕДИКА ТУРС ЕООД

Ден 1

Излитаме от София или Букурещ с полет на Катарските авиолинии в 13:40 часа. Имаме прекачване в Доха с престой около 8 часа. Пристигаме в катарската столица около 18.30 часа местно време и заминаваме в 02:00 часа след полунощ.

По разписание пристигаме в Занзибар на следващия ден в 8 часа сутринта.

Формалности на летището и получаване на визи при пристигане, след което се отправяме с климатизиран транспорт към нашето място за настаняване на източния бряг на Занзибар в района на красивите плажове на Уроа. След опита си с няколко различни места за настаняване в Занзибар, моят избор за пълноценно и приятно прекарване във всички аспекти на туристическите потребности е Palumboreef Beach Resort http://www.palumboreef.com/. Той е слят в един голям общ комплекс със Samaki Lodge & Spa и двата са с категория 3-4 звезди, собственост на италианци.

Почти всяка вечер се организират тематични шоу програми.

Престоят в комплекса е на база закуска и вечеря, включващ хранения на блок маса сутрин и вечер с неограничено количество безалкохолни напитки по време на храненията. На място има опция и за отделни питиета, които се заплащат накрая на престоя, като цената на един коктейл е около 3 – 5 долара.

Около 3 долара е и цената на бирата, чаша вино и др.

В комплекса има общо 3 басейна, единият от които е много голям, обграден с барове и ресторанти и други два по-тихи и по-малки.

Има и прекрасен спа комплекс.

2, 3, 4, 5 , 6 и 7 ден

това са дни за релакс и островни приключения.
Едно от най-популярните преживявания в Занзибар е посещението на тъй наречения Затворнически остров, който в момента е дом на огромни 200-годишни костенурки. Има възможност това да се съчетае с истинско морско сафари и пикник с приготвена на място морска храна и пресни плодове до пясъчно островче, наречено с романтичното име

Накупенда, което на суахили означава „Обичам те”.

Сред задължителните активности на острова е и туристическа обиколка на старата столица, известна като Стоун таун /Каменния град/. Това пристанищно градче е пълно с история, но главната забележителност там, която привлича хора от цял свят, е родната къща на легендарния Фреди Меркюри.

Горещо препоръчвам да посетим уникалния „Рок ресторант” – малко островче в морето на стотина метра навътре от брега. Това романтично парче скала насред водата разпалва въображението на хиляди любители на природата с уникалния си вид и изградената върху него в натурален африкански стил постройка-ресторант, където може да обядваме в един от дните:
В северната част на острова има също така уникален пророден резерват и развъдник на водни костенурки, известен като „Аквариум”.
Там може да се слезе, за да се плува с костенурките, може да се хранят, гушкат и да се направят незабравими снимки с водните обитатели.

Резерватът се намира в близост до един от най-красивите плажове на Занзибар, така че останалата част от деня може да се прекара на този плаж, където има и крайбрежни ресторанти с вкусна морска храна.

Едно от интересните места за посещения е и природният парк Джозани форест, дом на уникален вид маймуни, които живеят основно на остров Занзибар.

Всички локални екскурзии могат да се организират от мястото за настаняване, за което ще съдействам според желанието на хората. За това предварително пари няма да се събират, те ще се заплатят на рецепцията на хотела. Повечето местни приключения са с включен обяд в цената на пакета, а храната е предимно морски дарове и плодове.
При предварителна заявка може да се предвиди и вегетарианско меню, както и месо, различно от риба и морски дарове.

След формалности на летището се отправяме с джип към най-големия национален парк Масай Мара, където трябва да стигнем в късен следобед. Тъй като полетът пристига по разписание в 11:30 часа, по
пътя ще спрем за обяд, който е включен в цената.

Пътят минава през разлома на Великата рифова долина със спирка, за да се насладим на пейзажа и да направим снимки на гледките към „люлката на човешката цивилизация”.

Продължителността на пътуването между Найроби и Масай Мара с почивките по трасето е около 4 – 5 часа в зависимост от трафика. Последните около 50 км при навлизане към парка не са покрити с асфалт – от една страна по екологични причини, от друга – защото самите особености на терена и климата не позволяват.

В зависимост от това кога ще пристигнем, може след кратка почивка и настаняване в комплекса, по залез влезем в резервата, за да усетим тръпката от първото докосване до дивата природа на масайските полета и гори. Ако сме изморени и е доста късно, се освежаваме и вечеряме в комплекса.

Районът на резервата е населен със стада от диви животни, като черногриви лъвове, леопарди и гепарди, жирафи, зебри, различни видове антилопи, хиени, щрауси, както и многобройни стада от слонове. Практически в района може да се види всеки вид от дивата природа на Кения.

Имайки предвид предишния си опит и особеностите на ситуацията с вируса, който повиши необходимостта от места за настаняване с повече чистота и комфорт, за това пътуване местата са от висок клас, за да се чувстваме удобно и сигурно. Предстоящите ни две нощи в Масай Мара ще прекараме в базата Jambo Mara Safari Lodge: http://www.jambomara.com/

Ден 9 – Масай мара цял ден:

Най-доброто време за фотоловуване в савана е сутрин по изгрев слънце и вечер по залез. Ето защо обичайна практика е де се излиза сутрин много рано за сафари или надвечер. В този ден на практика ще се насладим на момента на събуждане на дивата природа, заедно с изгрева на слънцето. Ставаме много рано за сутрешно сафари и излизаме от лагера. След обиколката се връщаме отново в базата за късна закуска.
Цял ден ще „ловуваме” с фотоапаратите из екваториалната савана за диви животни.

Масай Мара формира северната част на известния парк Серенгети. Ще имаме възможност да посетим река Мара, обиталище на хипопотами и крокодили. /Спокойно! Редом с нас на тези опасни места вървят въоръжени и обучени рейнджъри! Това се отнася специално за района около река Мара./

Много хора погрешно си мислят, че миграцията е еднократен акт в едната и другата посока през определен период, но това не така. Периодът, известен като „голямата миграция” всъщност е време, в което огромните стада постоянно се движат между двата най-големи резервата, пресичайки реката в търсене на храна и вода в сухия сезон.

По време на пешеходната разходка около река Мара ще седнем и за пикник обяд, който сутринта се приготвя и взема от хотела. За това се грижат нашите гидове.
След залез слънце се връщаме в лагера за вечеря и нощувка. Всички хранения за деня за включени в пакета.

ДЕН 10 – Масай мара – посещение на масайско село – национален парк край езерото Найваша

В този ден ни предстои една от най-вълнуващите срещи – с племето МАСАИ, обитаващи дивите райони на Африка и живеещи в малки оградени селища.
Къщите, които обитават хората от племето, са построени от жените и се правят ръчно от клони, тръстика и кал, смесена с животинска тор. Те пазят древни традиции и водят натурален начин на живот, максимално близък до природата. Все още палят огън чрез триене на дървета и стиска сено, въпреки достъпността на съвременните модерни методи.

Посещението в масайско селище не се включва в цената, тъй като се плаща директно на вожда на селото. Цената е около 20 долара на човек. Специално помолих, ако е възможно, да присъстваме на някой традиционен ритуал на племето, а ако е възможно и на сватба. Въпрос на шанс е в какво време ще попаднем, защото не биха играли бутафорно за туристите, т.е. всичко, което ще видим, е част от естествения живот на коренното население. При всички случаи ще бъдем посрещнати с традиционния им танц, с който посрещат гости. Със същия танц и високите подскоци те се надъхват, изпадат в транс и се подготвят за битка с лъвовете.

Впрочем това е единствения вид лов за масаите – те не ловуват, по-скоро се борят с хищниците, за да защитават добитъка си, но никога не ядат дивеч. Тази и много други тайни от живота на масаите ще ви разкрия на място. Повечето от тях няма да откриете в книги и наръчници, научих ги от нашия гид Кикиту, който е на половина масай, както и от дълги беседи с други масаи по време на предишните ми пътувания в района.

След срещата с масаите, се отправяме отново на път към мястото ни за настаняване,
което се намира близо до брега на езерото Найваша.

Базата е красива и удобна за релакс с басейн и директен досег с дивата природа. Вечерята е в комплекса, тип лодж. Не сте ходили на истинско сафари, ако не прекарате поне една нощ в „палатка”. Става дума за палатка, която по нищо не отстъпва на къщичка със собствена баня и тоалетна, веранда и всички удобства на съвременния свят. Коплексът е: www.naivashawestbeachcamp.co.ke
Ако някой смята, че не му е достатъчно луксозно и удобно в тези палатки и предпочита по-висока категория резорт, може да бъде настанен срещу 125 долара допълнително в този комплекс: http://www.lakenaivasharesort.co.ke/
Преди настаняване в комплекса по залез по желание ще се насладим на опознавателен круз тип „сафари” в езерото Найваша, обиталище на хипопотами и богато разнообразие от птици. Цената се заплаща на място и варира според броя на хората, но не повече от 20 долара на човек.

Ден 11 – Найваша /Hells gate – Национален парк езеро Накуро

След закуска се отправяме на ново приключение и предизвикателство в Национален парк Hells gate, който единствен позволява пешеходен тур или колоездачни обиколки. Това е така, защото този резерват се счита за безопасен, тъй като по принцип в него не живеят хищници или опасните биволи с остри рога и непредвидим нрав. Безспорно най-великото преживяване обаче е трекинг между екстремно красивите и предизвикателни земни форми, както и приятни изкачвания на възвишения, откриващи живописни гледки към каньона на термалните извори. При последното си посещение имахме шанса за наблюдваме рядко явление, определяно като „кръгла дъга” около слънцето.

След приключението край езерото Найваша, тръгваме към последната спирка от нашето приключение сред дивата природа – Национален парк Накуру, разположен около едноименното езеро.
Настаняването ще е в уникален комплекс, намиращ се в средата на парка:https://lakenakurulodge.com Той е разположен в самото сърце на дивата природа, изключително красив и артистичен като архитектура. От него директно могат да се наблюдават дивите животни – лъвове, леопарди, зебри, носорози и др, които понякога идват да пият вода до малкия водоем зад оградата на комплекса.

След настаняване вечерта излизаме на фотоловуване в парка преди залез слънце. Вечерята е в комплекса.

Нощувка.

Ден 12 – национален парк Накуру – Найроби – полет обратно към България

Закусваме, освобождаваме стаите и отново влизаме за „на лов” в резервата Накуру. Паркът има за цел преди всичко да съхрани огромните ята от едри и дребни видове фламинго. Десетки хиляди представители на този птичи вид се настаняват по бреговете на плиткото езеро с алкални води, представляващо едно от т. нар. содени езера. В него живеят бели и черни носорози, спасени от изчезване.

В района около езерото могат да се видят също пеликани, марабу, зебри и антилопи бохор, а лишените от остри нокти видри и хипопотамите могат да се видят или в самото езеро, или налягали по бреговете му. Сред другите известни животински видове, обитаващи парка, са и тревопасните – бизони, ротшилдови жирафи и различни видове антилопи, които често стават плячка на лъвовете и леопардите.

Хубавото на това комплексът, в който сме настанени, да е в средата на парка, е, че можем да излезем на сафари и после да се върнем за багажа си и чаша кафе преди тръгване. /Обядът е включен в цената!/
След приключението край езерото Найваша се отправяме обратно към Найроби. По пътя спираме за обяд. На летището трябва да сме около 15 – 15:30 часа, тъй като полетът ни обратно е в 17:55 часа.

13 ден – В София пристигаме по разписание в 11:30 часа.