• Продължителност

  12 дни – очаквайте скоро новите дати.

 • Локация

  Виетнам и Камбоджа

 • Брой места

  група: минимум 10 човека

 • Цена

  4780 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medicatours.net.

Приключението започва със Виетнам

с включени самолетни билети София- Хо Ши Мин и Ханой – София с Катарските или Турските авиолинии; вътрешен полет Дананг- Ханой и международен Сием Рийп – Дананг; двудневен круиз в залива Халонг Бей; пътуване със скоростна лодка между Виетнам и Камбоджа по река Меконг; 3 круиза – в Делтата на Меконг, по Поетичната река край Хой Ан и в езерото Тонле Сап в Камбоджа ; закуски; 3 обяда и две вечери; входни такси; частен транспорт за групата с климатизирани автобуси; екскурзоводско обслужване; бутилирана вода по 1 литър на ден; вечерна шоу програма на традиционни кхмерски танци; водач от България с опит по посещаваните места при група от минимум 10 човека.
Пътешествайте с нас МЕДИКА ТУРС ЕООД

Ден 1

излитане от летище София с Турските Авиолинии в 16.00 часа. Прекачване на полет за Хо Ши Мин в Истанбул.

Ден 2

Пристигане в Хо Ши Мин в 16:30 часа. Оформяне на визи.
Посреща ни нашия гид и с частния ни ван се отправяме към хотела за настаняване. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка в Хо Ши Мин.

Достигналият вече 12 милиона жители мегаполис в делтата на река Меконг днес носи името на националния герой и баща на виетнамската независимост Хо Ши Мин. През 60-те и 70-те години на ХХ век обаче, още докато се казва Сайгон, градът е бил столица на Южен Виетнам и там са се разпореждали американците. По пътя към хотела ще запознаем са някои от забележителностите на някогашната столица на Южен Виетнам, чието старо име е Сайгон.
След настаняване в хотела, свободна вечер за разходки и вечеря по избор.

Ден 3 – Тунелите Ку Чи и полудневна обиколка на Сайгон /Хо Ши Мин/ Закуска в хотела.

В този ден ни предстои да се запознаем с несломимия борбен дух на виетнамския народ, въплътен в уникалната подземна система, известна като тунелите Ку Чи. Общата дължина на подземната мрежа достига около 200 км. Построена е от виетнамските бойци по време на дългата борба за независимост. Това е един истински подземен град с впечатляващи мащаби. В тунелите има болници, подслони и училища и са използвани като военна база по време на виетнамската война. Разбира се ние няма да пропътуваме всичките 200 километра, но това място лъха на история и местен героизъм и има обособена част за посетители.

След обиколката ще се върнем отново в централната градска част на Хо Ши Мин и ще имаме време за обиколка културните забележителности, повечето оставени в наследство от французите по време на тяхното колониално владеене на района, когато стария град под името Сайгон е бил столица на Южен Виетнам.

Ден 4 – Хо Ши Мин – Бен Трей – Вин Лонг – Чау Док /закуска и обяд/

След закуска в хотела се отправяме към делтата на река Меконг, където ще се потопим в живия живот на виетнамските хора, населяващи селските райони. Оставяме шума и суетата на града, за да пътуваме през живописната провинция на Виетнам с оризовите масиви и старинни селца. Това, което ще преживеем днес, е истинско потапяне в бита и културата на южно виетнамското население. Това е район, в който се отглеждат най-много тропически плодове, най-много ориз, най-разнообразна речна и морска храна.

Ако времето позволява, ще има разходка с велосипеди, ако е дъждовно или ако има хора, които не могат да се качат на колело, ще се насладят на приключение с открит моторен файтон. С гребни лодки по едно от многобройните разклонения на реката, между сведените клони на тъй наречения воден кокосов орех, ще стигнем до местна ферма, където ще пием сока на пресни кокосови орехи, ще опитаме откъснати от градината различни пресни тропически плодове. Ще можем за разпуснем в хамаците на екзотичните градини и да се насладим на богат обяд от рибни и рачешки деликатеси в местен дом.

След обяд се отправяме за ново приключение с корабче по легендарната река Ба Лай с кокосовите участъци. Изумително е как цялата индустрия на този край се върти около различни производства, свързани с кокосовата продукция. Дори не сте си и представяли колко много неща могат и се правят от всички части на този екзотичен плод. На практика всеки отпадък е превърнат в съкровище, чрез което много от местните хора намират препитание. Ще спрем, за да посетим работилница за производство и обработка на кокосови влакна.

Продължаваме круиза по река Ба Лай и отново спираме за да видим как се приготвят кокосови сладки, кокосово мляко и масло в домашни цеховете за обработка . Там ще можем да си купим и натурални продукти от кокос, докато наблюдаваме сръчните ръце на домашните майстори. След наситения с впечатления и емоции ден, слизаме от нашето корабче, за да се качим на нашия автобус, с който се отправяме към пристанищния град Чау Док, където ще нощуваме, тъй като на следващия ден предстои ново водно приключение, но този път преминаващо през две държави – от Виетнам към Камбоджа.
Преходът с автобус от Бен Трей до Чау Док е около 5 часа. Настаняване и нощувка в Чау Док.

Ден 5 – Chau Doc – Пном Пен – Сием Рийп / Скоростна лодка и частен автобус /

Закуска в хотела. Настройте се за целодневно пътуване. :)) Това е денят на истинския пътешественик.
Рано сутринта напускаме хотела и се качваме на скоростна лодка, с която за около 5 часа и половина изминаваме разстоянието от Chau Doc до Пном Пен. Гледките по пътя са невероятни – плаващи рибарски къщи, впечатляващи храмове, изникнали сякаш насред полето. На борда на скоростната лодка има вода, леки закуски и тоалетна. По пътя има и една спирка за кафе и кратко освежаване, след което спираме на граничния пункт при влизане в Камбоджа, където ще ни издадат камбоджанските визи.
Пристигане в Пном Пен около обед. Посрещане и приветствия от нашия местен гид. След кратък обяд и освежаване в крайбрежен ресторант, заминаваме с честен бус към заветния и мистериозен Сием Реап – старата столица на Комбоджа, където са намират едни от най-уникалните древни храмове. Пътят до там, с включена почивка, също отнема между 5 и 6 часа. Нощувка в Сием Рийп.

Ден 6 – Сием Рийп – Ангкор Ват – Ангкор Том /закуска, обяд и вечеря/

Закуска в хотела.
Това е много специален и наситен с действия и впечатления ден, през който ще разгледаме някои от най-красивите храмове на древната столица на великата Кхмерска империя в периода 9-15 век – Ангкор. В разцвета си империята е управлявала териториите на днешна Камбоджа, Лаос, Виетнам и Тайланд. Това е била най-голямата и най-дълго съществувалата държава в Югоизточна Азия.

Посещаваме античния комплекс Ангкор Том (12 век): южната порта с огромните си статуи, изобразяващи издигането на океана с мляко; храма Байон, уникален със своите 54 кули, украсени с над 200 усмихнати лица на Авовукитесвара; Фименакас; Кралското ограждение, терасата на слоновете и терасата на прокажения крал. Посещение на най-известния от всички храмове на равнината на Ангкор: Ангкор Ват.

Храмовият комплекс обхваща 81 хектара и е сравним по размер с императорския дворец в Пекин. Нейните отличителни пет кули са украсени с камбоджанското знаме. Шедьовърът от 12-ти век се смята за най-добрия пример за класическо кхмерско изкуство и архитектура.

Този наситен с впечатления ден ще завърши с вечеря и кхмерски танци. За пътешественици, които жадуват за културни забележителности на Камбоджа, посещението в Камбоджа не е пълно, без да присъстват на поне едно традиционно танцово представление, наричано „Apsara Dance“. Традиционният кхмерски танц е по-добре описан като „танцова драма“, тъй като танците не са само танц, а имат за цел да предадат житейска история или мъдро послание.
Нощувка в Сием Рийп.

Ден 7 – Сием Рийп – Kbal Spean – Banteay Srei – Banteay Samre – Езерото Тонле Сап /плаващо селище/

Закуска в хотела.
Нашето приключение сред мистериозни храмове и джунгли продължава. Днес пътуваме до Kbal Spean, на 50 километра североизточно от Сием Реап или на 18 километра от Banteay Srei. Оригиналното наименование на комплекса е „река на хиляди лингами“. Представлява сложно издълбано речно корито, дълбоко в подножието на камбоджанската джунгла. Пригответе се за незабравимо предизвикателство – трек между скали и лиани и дива тропическа растителност до достигане на водопад, богато декориран с останки от храмови комплекси.
Посещение на храма Banteay Srei (10 век), считан за перлата в короната на класическото кхмерско изкуство. След това продължаваме посещението си в Banteay Samre, построен през третата четвърт на 12 век.Той се състои от централен храм с четири крила, предшестван от зала и придружен от две библиотеки, като южният пример е забележително добре запазен.

Докато пътуваме в долината около Сием Рийп, където буквално е осеяно с разпалващи въображението руини и наколни жилища, които са естествена архитектура за селата в този район, ще спрем в едно от селищата, където хората са се специализирали в добиването на палмова захар. Методът е уникален, практикуван от векове – мъжете се катерят до върха на палмите, където от съцветията на определен вид буквално изцеждат сладкия сок. След това жените го варят, докато се сгъсти и течността се изпари. Тогава от гъстата захарна маса с уникален естествен аромат и вкус приготвят бонбони, разливат гъстата течност в бурканчета, а част от нея изсушават до смилането и на захарен пясък. Този вид естествен подсладител, освен вкусен, е и много полезен и богат на минерали и витамини, тъй като корените на палмовите дървета се спускат дълбоко в земята, откъдето извличат много ценна вещества. В тези селца ще видим и как се вари оризова ракия, предлага се и анансово вино в бутилки.

В късния следобед се отправяме към езерото Тонле Сап и по специално към плаващото селище Чонг Кнеас. Малкото селце е дом на семейства, които за разлика от други плаващи общности, все още живеят в дървени лодки. Селото се движи целогодишно, в зависимост от нивото на водата в езерото. В края на сухия сезон, когато нивата на водата са най-ниски, обитателите му се приближават до брега и живеят предимно от селскостопански дейности на сушата.
Площта на Тонле Сап е около 2 700 квадратни метра през сухия период, а в пълноводния му период се простира на невероятните 16 000 квадратни метра. Неговата дълбочина е изключително относителна, защото по време на дъждовете, през юни, тя достига до 10 метра, а през останалото време на годината варира около 1-2 метра. Езерото е от огромно значение за развитието на икономиката на Камбоджа и в частност на град Сием Реал. Тонле Сап е един от най-големите рибарници в света. Около 1 милион души изкарват прехраната си в рибарската индустрия.
Докато плаваме с лодка по езерото, ще видим и типичните наколни жилища, в които живеят хората по брега. Ще имаме възможност да посетим автентичен дом на местно семейство и да се запознаем с реалния живот на хората около Великото езеро Тонле Сап.
Нощувка в Сием Рийп.

Ден 8 – Сием Рийп – Дананг /Виетнам/ – Хой Ан

След закуска в хотела ще имаме свободно време за басейн или последен шопинг в Сием Рийп. Около 11:30 часа освобождаваме стаите и се отправяме към летището, откъдето ще вземем полет за Дананг. Връщаме се отново във Виетнам, за да продължим изследването на тази толкова интересна и постоянно изненадваща с красота и нови идеи страна.

Полетът за Дананг е в 14:30 часа. Пристигане в 16:00 часа. От там с местния гид и мастния ни автобус се отправяме към магичната атмосфера на вечерния Хой Ан.
Това е едно от най-невероятните места във Виетнам. Там сякаш времето е спряло, преди повече от 300 години, когато е изграждан този пристанищен град на брега на Поетичната река и близо до делтата й при вливането в морето. Вечерта е свободна за разходки и изследване на пространството на този фантастичен град, който изглежда като декор от филм. Препоръчвам ви романтични вечери край реката, където нощта блести от цветни фенери, огньове по водите на реката, романтични лодки по залез.

Нощувка в Хой Ан.

Ден 9 – Хой Ан – обиколка забележителности и круиз по реката, нощувка в Хой Ан /Закуска/

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, отколкото в древния пристанищен град Хой Ан, който векове наред е бил главен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци. Ще откриете много старинни домове, храмове, пагоди, мостове и магазини в различна степен на съхраненост, даващи възможност на посетителите за бавна и спокойна разходка из вековете.

Една от ярките архитектурни забележителности е 400-годишния японски покрит мост, асамблеята Phuc Kien, местният пазар на риба … Навсякъде в града се виждат редица художествени галерии и шивашки магазини.
По залез сме предвидили и круиз с лодка по река Thu Bon River – Поетичната река, която оформя зелената природа и преминава през богатата културна среда на древното наследство на Хой Ан. Вечерта на сбогуването ви препоръчвам да се потопите за последно в невероятната романтика на някои от ресторантите по брега, да се насладите на представление на уличните музиканти, за да отнесете завинаги със себе си тази неповторима атмосфера на древния, но постоянно обновявавщ се Виетнам…
Нощувка в хотела в Хой Ан.

Ден 10 – Хой Ан – Дананг/Планината Ба На Хил – Ръцете на Бог, полет за Ханой

Рано сутринта след закуска се отправяме към приключението, наречено Ба На Хил. По пътя ще спрем в подножието на Мраморната планина, където ще видим впечатляващите произведения от мрамор и различни полускъпоценни камъни, изваяни от ръцете на местни художници. Статуите на божества и митични създания са с впечатляваща форма и размери и се продават, но в повече случаи те стават декори на храмове и луксозни имения. В магазинчето има изящни бижута и сувенири от полускъпоценни камъни, които всеки може да си купи за спомен.
Приключението Ба На Хил крие толкова много тайни и толкова изпълнени с фантазия атракции, че едва ли може да се опише в няколко реда. Входът към парка се намира на около 40 минути с автомобил от Да Нанг. Там всеки усеща, че е попаднал в един съвсем различен свят.

С прозрачен кабинков лифт за няколко минути се достига до върха на планината, който е на около 1500 метра над морското равнище. Гледките при изкачване още са фантастични и буквално спират дъха. На самия връх на планината човек има чувството, че попада в старинно френско градче. Замъци, тематични павилиони, приказни герои, френска винарска изба, японска чайна, център за дегустация на бира, вкусна и безопасна „улична храна”, градини с фантастични цветя – това са само част от атракциите, които населяват този мистичен свят.

Планината към върха всъщност е опасана с мрежа от лифтове – един от тях отвежда до най-новата и станала светкавично световно популярна атракция „Ръцете на Бог”. Символично са представени две длани, крепящи златна нишка, което всъщност е мост, излизащ сякаш от земята. В края на моста има градина с цветя и фонтани.
Следобед слизаме от планината и се отправяме към летището в Да Нанг. Полетът за Ханой е в 19:00 часа. Пристигаме в столицата в 20:20 часа. Настаняваме се в хотела и имаме свободно време за отмора и вечеря.

Ден 11 – Ханой – залива Халонг Бей – круиз и нощувка на кораба /включени закуска, обяд и вечеря/

След закуска в хотела се отправяме към едно от най-вълнуващите преживявания – залива Халонг Бей. Разположен в Голф Тонкин, Halong Bay е едно от най-невероятните природни чудеса на света – залив с повече от 3000 острова, които времето, вятърът и вълните са изваяли във фантастични форми. Най-добрият начин да изследваме това магическо пространство е чрез круиз на борда на кораб, който ще ни поведе измежду тези карстови скали, които са като приказни замъци, пълни със скалисти кули и скрити пещери.
Заливът е осеян с малки острови, девствени пясъчни плажове край тюркоазената вода, които са отличен фон за плуване или просто да се любуваме на гледките…

По пътя от Ханой до залива ще се насладим на спокойна природа, докато пътуваме през селските райони, земеделските земи и делтата на Червената река. Ще спрем за почивка по пътя на живописно място. Ще посетим и ферма за бисерни миди и богат шоурум, откъдето могат да се закупят оригинални бижута.
Времето от Ханой до залива Халонг е приблизително 3 ½ часа.
12 – 12.30 /приблизително/ – Пристигане на Туан Чау Марина. Посрещане на борда на круизния кораб. Напитка за добре дошли, запознаване с капитана на нашето плаване и екипажа, който ще се грижи за приятния ни престой. След краткия брифинг, по време на който ще научим много неща за залива, следва настаняване в кабините и кратък отдих, докато се сервира обедът.
– Корабът вече е вдигнал платна, а ние ще се наслаждаваме на обяд с типична местна храна /морски дарове/ на откритата тераса-трапезария. /Ако вали дъжд – обядът ще се сервира във вътрешния ресторант на кораба./

Програмата на круиза включва: Посещение на остров Титоп, който е подходящ за плуване или кратка разходка до върха на острова, откъдето се откриват шеметни гледки към залива Халонг. Пещерата Луон е място, което се преминава с бамбукова лодка, а може и с лично управляван от вас каяк. След като се премине под изящните сталактити от другата страна се намира пръстенообразен остров, който е създал сякаш собствен мистичен свят на богата флора и фауна.
Вечерта на терасата на кораба е вълшебна. След вечеря с оригинално виетнамско меню, можем да се оттеглим на бара на палубата, където да се полюбуваме на залеза, да завържем нови приятелства, да се отпуснем в шезлонга и да си починем

Ден 12 – Halong Bay – Ханой – полет Истанбул – София /закуска и обяд/

За ранобудните ще има сесия на тай чий на палубата на кораба. Ще концентрираме ума, ще заредим тялото с енергия за деня, ще посрещнем изгрева. След това ще имаме лека закуска и продължаваме със зашеметяващите гледки на залива. Тази сутрин ще посетим Изненадващата пещера. На място ще разберем какви изненади крие, а от площадката пред входа й ще можем да направим едни от най-красивите снимки към залива. Докато нашият круиз ни води през други вълнуващи акценти в залива, на борда на кораба може да се присъединим към кратък курс по виетнамска готварско майсторство – да създадем изящни форми от зеленчуците и как да направим пролетни ролца преди ранния обяд.

Нашето пътуване в залива приключва около 12:00 часа и се насочваме към Ханой за следобеден тур из столицата на Виетнам. Ще посетим Храма на литературата, който е и първия университет на Виетнам, посветен на Конфуцианството. В късния следобед ще се насладим на обиколка с велорикши из Старият квартал на Ханой, където можем да наблюдаваме оживената търговия на занаятчии и търговци, продаващи стоките си в уличките на квартала така, както са го правили от векове.
Между 19:30 и 20:00 часа трябва да сме на летището за обратен полет към София с Турските авиолинии. Полетът е в 22:05 часа.

Записване и плащане

При записване се внасят 2000 лева за самолетните билети и капаро!
Групата трябва да се оформи и потвърди до края на юли или средата на август, дори и да остане някаква бройка за допълване след това, не мога да гарантирам нито цената. Моля тези, които са убедени, че искат да се възползват от тази програма, да ме информират възможно най-скоро, за да мога да очертая приблизителния брой на групата. Нужни са минимум 10 човека, за да се осъществи пътуването.
Втората вноска от 1000 лева ще се събере до (нова дата скоро), а последната в началото на (нова дата).

При промяна на цените на билетите или на курса на долара, крайната цена също ще се промени. И обичайната практика показва, че рядко тези промени са по посока на намаляване на цената…

Ден 13 – на летището в Истанбул пристигаме в 5:20 часа, местно време.

Престоят в турската столица е около 9 часа и половина до следващия за София, така че ще имаме време и за предколедна разходка и шопинг в Истанбул. Полетът ИСтанбул – София е в 14:55 часа местно време, а София сме в 15:10 часа българско време.