• Продължителност

  12 дни:

  04 – 15 октомври 2023г.;

 • Локация

  Мадагаскар

 • Брой места

  група: минимум  – 12

 • Цена

  6270 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Програма на нашето приключение Мадагаскар 04 – 15 октомври 2023

Още една мечта на нашите клиенти и приятели на „Медика турс” вече е на крачка от сбъдване. Представяме ви нашата авторска балансирана програма за остров Мадагаскар, която съчетава както най-доброто от северната част на главния остров с най-стария природен резерват Амбер
маунтин, „Червените тсинги” в парка Аналамерана, пещери, угаснали вулкани в разервата Антанана, така и приключения от прилежащите към него острови, най-големия от които Носи Би и съседните Носи Комба и Носи Таникели. Програмата е така подбрана, че да ни даде възможност да се насладим на уникалните земни форми, напомнящи времената на Джурасик, различни видове лемури, хамелеони, растения и подводни обитатели, тъй като са предвидени и морски сафарита за любителите на гмурканията.

Като четвъртият по големина остров на земята, който защитава впечатляващ набор от диви животни и най-голямото биоразнообразие на планетата, атракциите на Мадагаскар се крият главно в неговите национални паркове и специални резервати. Местообитанията са обширни и приютяват хиляди видове растения и животни, от които около 80% не се срещат никъде другаде на земята, поради удивителната изолация.

Пътешествайте с нас МЕДИКА ТУРС ЕООД

Ден 1 / 04.10.23 г.

Полетите са с турските авиолинии от София на 04 октомври, с начален час 21:10 от София. Прекачване в Истанбул в 3:20 часа, пристигаме в 14:35 часа местно време на следващия ден. Полетът има и един технически стоп на остров Мавриций за около час и половина.

Ден 2 / 05.10.23 – Антананариво

На летището в столицата на Мадагаскар ще бъдем посрещнати от нашия англоговорящ гид и в късния следобед ще се отправим с частен бус към мястото ни за настаняване в хотел Сан Кристобал
Вечерта е свободна за разходки в района, вечеря по избор и релакс. Препоръчително е да си легнем рано, защото вътрешният ни полет на следващия ден за крайбрежния курортен град в северната част на острова е в 6:00 часа сутринта.

Ден 3 / 06.10.23 г. Антананариво-Диего: Полет до Диего

В Диего трябва да пристегнем по разписание около 8 – 8:30 часа сутринта. Ще бъдем настанени в Grand Hotel. Приготвяме се за един ден на наслада и морски приключения на един от най-добрите плажове на острова. Достъпът до Emerald Sea /Изумрудено море/ е с лодка от малко селце Рамена, намиращо се на 20 километра северно от града. Това е огромна лагуна, характерна с тюркоазения оттенък на морската повърхност заради плитките дълбочини на водите. Тази красива зелена лагуна и белите пясъчни плажове са рай за желаещите на надникнат в поднодния свят без особен риск и страх от дълбочини.

След плуването през кристално чисти води, ще бъдем отведени на брега на малък плаж със златист пясък, обграден с кокосови дървета. Екипирани с маски и шнорхели, можете да откриете местната водна фауна и да наблюдавате миди и многоцветни риби. След това ще си починете, докато вашият екипаж приготвя вкусен обяд от кокосов ориз и риба на скара, уловена по време на пресичане на плажа.

В края на следобеда лодката ни връща на плажа Рамена, откъдето се отправяме към Grand Hotel Diego за още по-приятно разпускане и наслада на вечерта в крайбрежния град

Ден 4 / 07.10.23 г. Диего – Джофре Вил

Разположен на 32 км южно от Диего-Суарес, Joffre ville изглежда е спрял във времето. Свидетели на присъствието на Френския период на острова, неговите колониални и креолски къщи са оставени на произвола сами, придавайки фантастична атмосфера на града, в който живеят повече от 5000 души. Но ние няма да се бавим тук.

Днес ще посетим националния парк Амбър Маунтин, който е рай на земята за любителите на природата. Тази гъста влажна гора съдържа много висок процент на ендемизъм, включително хиляди видове ценни дървета (Dalbergia chlorocarpa и Canarium madagascariensis) и няколко вида лемури, боа, уникални пеперуди. Ако имаме късмет, може да видим brookesia tuberculate (най-малкият хамелеон в света), който е с размерите на напръстник.

Национален парк Амбър Маунтин носи името си от смолата, която се намира в местните дървета, за която се твърди, че има лечебни качества и все още се използва от местното насаление в народната медицина. Планината Амбър е сбъдната мечта на любителите на природата със спиращи дъха водопади, вулканични езера и диви орхидеи в изумрудено зелена гора.

Надморската височина и температурите на микроклимата са с около 10 градуса по-ниски от останалата част на острова, осигурявайки прохладен освежаващ въздух, който е добре дошъл отдих от горещото крайбрежие само на няколко километра.

Амбър е първият национален парк на Мадагаскар – създаден през 1958 г. В момента е сред ТОП 3 на най-красивите и значими природни паркове на острова. Това е една от тропическите гори с най-голямо биоразнообразие в Мадагаскар, като всяка година се откриват нови видове. Обхваща площ от 18 200 хектара, разположен върху вулканичен масив с добре поддържани и ясно обозначени пътеки.

В парка има три известни водопада. Свещеният водопад, където местните жители правят своите духовни дарения, е най-лесният за достъп, спокойна разходка с изобилие от лемури /7 вида/ земноводни /24 вида/ и орхидеи по пътя. Водопадът е част от красива пещера, заобиколена от буйни папрати с вода, която тече в примамлив басейн.

След наситената с емоции резходка се връщаме в „Nature Lodge”, един прекрасен комлекс от дървени къщи в сърцето на дивата природа, за релаксираща нощ.
Нощувка в „Nature Lodge“

Ден 5 / 08.10.23 г. – Joffre ville – Ambilobe

Как може да сме достигнали до най-северната точка на острова Диего – Суарес, без да се възхитим на острите върхове на природните пирамиди с цвят на охра, известни като „червени Цинги”? Днешната ни програма се намира на 60 км южно от Диего Суарес. Родени от ерозия, Цингите на Мадагаскар са природно образуван феномен на фосилизирани черупки. Смесица от различни оксиди и хилядолетното действие на природата са родили тези т.н. каменни пламъци. Ще можем да се възхитим на една грандиозна обстановка на необятност, която ни връща обратно в забравена ера Джурасик.

Ще открием Червеното Цинги чрез пресичането на саваната и спускането по част от парка Analamerana близо до село Иродо. След това ще направим първата малка спирка за гледката към околностите и ще слезем бавно покрай чудните природни форми, за да се насладим постепенно на цялата местност. До тях не се достига с автомобил, така че ще оставим превозните средства за пешеходен тур, за да се насладите на този дар на природата.
Вечерта ще се настаним в хотел „Козобе“, където ще останем 2 нощи.

Ден 6 / 09.10.23 г. – Ambilobe

Ambilobe (посещение на национален парк Анкарана)
Днешната програма включва посещение на Национален парк Анкарана и цял ден разходка в него. Роден под морето преди милиони години, природният резерват Анкарана обещава спектакъл от пейзажи, всеки по-невероятен от следващия.

Специалният резерват Анкарана е защитена зона в северо-западната част на Мадагаскар, създадена през 1956 г. Това е малко, частично покрито с растителност плато, съставено от варовик преди 150 милиона години.
Гъстата гора от широколистни дървета, които ще намерите тук, цъфтят от септември до ноември. По пътеката Tsingy и Lost Rivers ще видим и баобаби. Твърди се, че Анкарана се радва на най-високата гъстота на лемури от всички резервати в Мадагаскар.

Популацията на коронните лемури е голяма, но тук могат да се намерят и лемури джуджета, кафяв лемур на Санфорд, черен лемур на Перие и северен спортен лемур. Може да се натъкнете и на fossa – най-големият хищник на Мадагаскар – както и на тенреци, пръстеноопашата мангуста и мадагаскарска циветка, черни папагали.

Сред автентичните красоти са пещерите и речните изливи на река Авен, запомнящи се места за снимане.
Нощувка – както предния ден

Ден 7 / 10.10.23 г. Ambilobe – Nosy be

Според класацията на Трипадвайзор магнетичният остров, намиращ се на около час път от Мадаскар – Nosy Be попада в списъка с „Най-добрите места за посещение през 2023г.” Името му означава „голям остров“ и е точно това – голям остров край северозападния бряг на Мадагаскар. Тук ще открием вулканични езера, мързеливи лемури, дестилерии за ром, плантации за иланг-иланг и сложни коралови рифове, които предизвикват да бъдат изследвани. Местните хора го наричат „Райския остров”. Освен него в този ден ще посетим още два по-малки острова, идеални за морски приключения, гмуркане с шнорхел, плуване и пикник с пресни морски дарове на брега…

Сутринта отпътуваме от Ambilobe към крайбрежното селище Ankify. След това с лодка се отправяме към Носи Бе, където се намира и мястото ни за настаняване, в което ще прекараме следващите 3 нощи на самия бряг на острова. Първите ни островни приключения ще са разходка в околностите, където ще се запознаем с черните лемури и други представители на местната флора и фауна.

Заминаваме отново с лодка до остров Nosy Komba. Името му означава „остров, заобиколен от скали“. Той е дом на множество лемури, защитени от „феди” /табу/. Паркът е дом и на влечуги, костенурки, хамелеони и гекони. Изключителни гледки и грандиозни панорами.

След това пътуването ви отвежда от Nosy Komba до остров Nosy Tanikely за гмуркане с шнорхел. Надарен с грандиозен кристален риф, Nosy Tanikely е жив аквариум, в който живеят множество цветни риби. Това е остров, известен със своето морско и сухоземно биоразнообразие.

Докато се гмуркаме за подводни красоти, рибарите ще ни приготвят обяд на плажа.

Изпълнени с прекрасните изживявания от подводния морски пейзаж, следобед можем да се върнем и да се насладим на приятния си престой в „Anjiamarango Beach”, където ще останем 3 нощи.

Ден 8 и 9 / от 11 до 12.10.23 г. – Свободни дни в Nosy be

Следващите два дни ще са за релакс, изследване на острова и наслада.

Nosy Be е различен от други дестинации в Индийския океан, като Мавриций, Занзибар, островите край бреговете на Мозамбик и Сейшелските острови. Той е по-гъсто залесен с тропическа джунгла, по-див и по-екзотичен. Бедността е очевидна, но не и крайна. Наричат го още „Nosy Manitra“ или „парфюмираният остров” заради плантациите с иланг иланг, кафе, какао, ванилия и захарна тръстика, които изпълват топлия въздух с възхитителен мек аромат. Хората са спокойни. Викането и жестикулирането не са техният начин -– и дори са табу (fady).

Комплексът, в който ще бъдем настанени, се намира на самия бряг. Един от най-високо оценените на базата над 550 мнения в Трипадвайзор /над 4,5 точки от 5.00 възможни/. Има частен тих плаж без нашествие от местни търговци по плажната ивица. Предлага безплатни канута за разходка в морето, както и екипировка за гмуркане. Може да се наеме и еднодневна екскурзия до главното градче на острова, плантациите и дестилерията за местен ром. Любителите на екстремни преживявания могат да се впуснат в едно от редките приключения – плуване с китови акули 🙂

Освен райската атмосфера на „Anjiamarango Beach”, пясъчни плажове и тюркоазени морета, на острова има и много барове и ресторанти, където можете да се разхождате вечер или да вечеряте извън комплекса.
Нощувки в „Anjiamarango Beach”.

Ден 10 / 13.10.23 г. – Полет за столицата Антананариво

След закуска ще можем да се сбогуваме спокойно с райския остров, като се насладим на последен плаж и след като обядваме, се отправяме към летището на Nosy be, за да вземем полета си до Антананариво.

Според разписанието на полета в столицата се пристига вечерта около 20:30 часа. Настаняваме се в хотел „Сан Кристобал” и имаме свободна вечер за разходка и вечеря в района. .
Нощувка в „Сан Кристобал“

Ден 11 / 14.10.23 г. – Отпътуване

Днес трябва да кажем сбогом на красивия Мадагаскар и, заредени с адреналина и емоциите на преживените приключения, да се отправим към дома. Полетът от Антананриво за Истанбул с Турските авиолинии е в 15:55, като има технически стоп и престой 2:35 часа

Ден 12 / 15.10.23 г. – Пристигаме на летище София в 8:35 часа сутринта