• Продължителност

  10 дни от 14 октомври  – 23 октомври  2022 г.

 • Локация

  Непал

 • Брой места

  група: минимум 6 човека, максимум -14

 • Цена

  2950 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medicatours.net.

Приключението в Непал включва трите основни вкуса на тази покрита с древна мистика и заснежени хималайски върхове страна.

Освен до древни храмове, дворци и свещени за хиндуси и будисти места, ще се докоснем и до уникални природни красоти; ще посрещнем изреви с невероятни светлинни спектакли и ще изпратим залези в планината; ще прекараме един пълен с приключение ден на фотосафари в някогашните царски ловни полета, които днес са част от Националния парк Читуан.

Любителите на силни усещания ще имат възможност за полет със самолет над Еверест, както и спускане с парапланер с инструктор над свещеното езеро Пхева в Покхара, откъдето се откриват неповторими гледки към вечно белите върхове на Анапурна…

Ден 1 /14 октомври

– излитане от София за Катманду с Дубайските авиолинии в 16:10 часа..

2 ден 15 октомври – Катманду

Пристигането в непалската столица около 8.30 часа сутринта. Оформяне на визите на летището и трансфер до ходела.

Сваямибунат /Храмът на маймуните/

един от най-старите храмове, е разположен на хълм край града, откъдето се открива прекрасна гледка към Катманду. Това е един от символите на Непал, будистки храм на 2500г., по-стар от самият град, който е основан през 723г.

В превод Сваямибунат означава цвят на лотоса, възникнал от небитието. Ступата е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление.

Върхът й е украсен със всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството.

Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар, двата храма – кули Шихара са от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и града.

Ще ви се прииска да полетите заедно с птиците, реещи се над безкрайно ширналия се в долината шарен Катманду…

Ще ви обгърне покоят и колоритът на неизброимите скулптори на божества, камбани, мантруващи барабани, олтари с цветове и благовония, безброй запалени маслени лампи и усещането за древност и святост няма да ви напусне, докато отброявате под нозете си изтърканите от безбройните стъпки на поклонници каменни плочи…

За радост, земетресението от 2015-а не е успяло да отнеме почти нищо от прелестта и автентичността на това място.

На Дърбър скуер,

… където е централния царски площад с храмове и дворци, се намира и Храмът на Живата Богиня Кумари. За непалците фактът, че дворецът на малкото обожествявано момиче Кумари е останал почти непокътнат от земетресението, докато значителна част от околните дворци и храмове са белязани от разрухата, е живо доказателство за нейната сила. Надявам се да имаме късмета да видим богинята-дете, която по няколко пъти на ден излиза на балкона във вътрешния двор на своя палат-затвор, за да благослови с погледа си събралата се тълпа. Сред вярващите непалци вече се е понесла легендата за това как малката Кумари не трепнала, докато земята се тресяла. По принцип тя няма право да напуска двореца си освен на определени дни в годината, когато за религиозни церемонии я изнасят върху отрупана със злато и скъпоценни камъни каляска. Нейната твърдост по време на изпитанието спасило сградата и хората в нея, шепнат поклониците и всеки ден се стичат под балкона й.

Разказват, че Кумари се избира от жреците измежду много претендентки, които се пресяват чрез редица тестове. Божествената сила на момичето трае до първото кървене /менстурация/. После я изпращат с почести и дарове и търсят нейната наследница, в която е преминала силата. Докато носи дара на Богинята, невръстната девица получава високо религиозно и светско образование, за което се грижат нейните наставници в двореца. Когато се превърне в обикновена жена и слезе от трона, от една страна тя е подсигурена материално до края на дните си, но от друга е обречена на вечна самота, защото според поверието не е добре да се ожениш за бивша Кумари. Тя принадлежи на боговете и мъжът умирал млад. Неотдавна в Непал се е намерил храбрец, който се влюбил в бивша Кумари и двамата решили да опровергаят страховитото поверие, като се оженили. Съпругът все още е жив и здрав, но някогашната богиня все още не го е дарила с деца, разказват непалците.

3 ден 16 октомври – Катманду

Боднат Ступа – Това е централно поклонническо място за местния будизъм. Най-старата ступа в Катманду привлича поклонници не само от Непал, но и от Тибет и Индия, тъй като е известно, че в основата му е вградена частица от Буда. Тук ще можете да влезете в главния будистки храм, да получите благословия от местен лама, а и при късмет да участвате в храмова церемония, изпъстрена с много ритми и мантруване.

Освен поглъщащата религиозна атмосфера на храмовия комплекс и живота на монаси и поклонници, мястото изобилства от магазинчета на художествените занаяти, сергии с благовония и сувенири – с други думи това е едно прекрасно място за покупки на подаръци. Ще е една релаксираща и вдъхновяваща разходка.

Бхактапур – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, самобитни обичаи, култура, музика и фестивали.

Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулпторни двойки на митични същества и животни, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастири от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др.

Храмът Чангу Нараян ….

е вълнуващо място с над 2000-годишна история и е цяло чудо, че точно храмът в средата на комплекса, който е отрупан с изящни дърворезби, елементи от Кама сутра, древни статуи, е останал почти незасегнат от земетресението, докато страничните ниши и павилиони са сериозно пострадали.
В подножието и около стъпалата към него, има самобитно селище, изпъстрено с малки дюкянчета на древни художествени занаяти, ръчно изработени пана, картини, дървени маски, украсяват пътя към храма от двете страни. Мястото е подходящо за закупуване на стойностни неща на доста приемливи цени. /Само за пример – същите стоки, в централната туристическа част на Катманду се предлагат на 4 и 5 пъти по-високи цени./

След Чангунараян, ако времето е подходящо, можем да се изкачим с автобуса към Нагаркот, където да наблюдаваме живописния залез над Хималаите. За целта има специална изградена площадка, откъдето гледката е най-впечатляваща. Непалците истински благоговеят пред силата и красотата на природата, затова местата с най-силно зареждащи гледки са превърнати с своеобразни площадки за духовно поклонение.

 

4 ден 17 октомври – Нашето пътешествие продължава от Катманду към Покхара,

през живописните пътища между вечно зелените хълми на Непал, обработени терасовидно и засети с ориз. Това придава един неповотрим колорит на местните пейзажи, които впрочем са типични за планинските райони на „оризова” Азия. Пътят минава покрай каньони на пенливи реки и колоритни местни селца.
Преходът с автобус отнема около 6 часа, макар разстоянието да е на около 200 км. Предвидено е и време за спиране за обяд. Трябва да имате предвид, че пътищата в Непал не са от най-добрите, тъй като заради терена и климатичните условия често се налагат нови ремонти, въпреки това емоцията на пътуването си струва.

За тези, които искат да си спестят този преход и предпочитат комфорта на самолета, има вътрешни полети от Катманду до Покхара. При предварително заявено желание може да се организира срещу допълнително заплащане пътуване със самолет до Покхара. На място ще бъдете посрещната и настанени в хотела, където да изчакате пътуващата с автобуса група.

Покхара се намира на брега на свещеното езеро Пхева, живописно разположен в подножието на вечно заснежените върхове на планинската верига Анапурна, близо 900 метра надморска височина. Това е отправната точка на болшинството трекингови маршрути по Непал. Първооткриватели на това място се считат хипитата, които през 60-70-те години запълнили Непал в търсене на нови усещания и преживявания. Вечерта свободно време за разходка в района и вечеря по избор. Нощувка в Покхара.

5 ден 18 октомври – Покхара

Рано на сутринта се отправяме към Саранкот – височинно селище на около час път от Покхара нагоре в планината.
Тук ще посрещнем магичния изгрев над вечно снежните върхове на Анапурна.
Това природно шоу привлича стотици туристи от цял свят всяка сутрин. Самата атмосфера на пъстрите групи хора, всеки притихнал и устремил взор към призрачните планински форми, обагрящи се от сребристо бяло, до златно с пурпурни отблясъци при прилива на първите слънчеви лъчи – всичко това създава мистичното усещане, че присъстваш на сътворяването на чудо….

Тук, край Сарангкот, има и полети с парапланери. Който има желание, може да полети с парапланер. Преживяването е неповторимо. От едната страна са заснежените върхове, а от друга безкрайните зелени хълми на Хималаите и езерата. Полетите се извършват с инструктор. Цената е около 80 – 100 долара /според сезона и наплива/ и се заплаща на място в офиса на фирмата за летене.

Цялото преживяване се записва на видеофилм и после /почти веднага/ си го получавате на диск или още по-добре – прехвърлят ви го директно в мобилния телефон.

Следобеда ще посетим Devis falls /Водопадите Деви – изваяни от ръката на природата, причудливи форми, между които преминава водата, а мястото носи много силна енергия на релакс и хармония. Усещането ми беше за дълбоко пречистване.

Mahendra cave /пещера-храмов комплекс, доста мистично преживяване дълбоко под земята, като до някаква дълбочина се слиза по стълби, а след това започва пешеходния проход, който отвежда към подземна река с термални води…

Barahi temple -намира се на средата на езерото Пхева и до там се стига с лодка, а ако сме късметлии, каквито бяхме и преди, можем да попаднем на религиозен празник с много цветя, ритми и танци. Професионална танцьорка показва на жените как да раздвижват женската енергия в телата си, беше незабравим купон.

Вечерта може да се насладите на вечеря на свещи в ресторант-тераса до брега на езерото. /Нощувката е в Покхара./

6 ден 19 октомври – Покхара – Национален парк Читуан – нощувка в Читуан /включени обяд и вечеря/

Пътешествието ни продължава към Национален парк Читуан. Снежните върхове на хималайските първенци остават зад гърба ни и живописния път, който следва извивките на реката, ни води надолу към зелените полета на някогашния ловен резерват на кралската фамилия на Непал, който днес е едно от най-големите богатства на страната.

При добра организация и ранно тръгване от Покхара, можем да пристигнем и да се настаним в парка Читуан за късен обяд. След почивка и освежаване, вечерта излизаме на пешеходна разходка из селището, където ще се запознаем на място с живота на местните хора и особено на автентичния етнос тару, който все още живее в ръчно построени кирпичени къщи и пази традициите на дългогодишна култура и бит.
Вечерта – сцена с традиционни фолклорни тару танци.

7 ден 20 октомври – Читуан – спускане с кану по река Рапти и сафари в джунглата

Това, което ни очаква през двата дни престой в Читуан е на първо място фотосафари в джунглата и спускане с кану по река Рапти.

След ранна закуска джиповете ни откарват до изсечените от само едно дърво лодки, с които ще се спуснем по реката, която е дом на много екзотични птици и крокодили. След слизането от лодките ни предстои кратка пешеходна разходка през джунглата, при която ще бъдем придружавани от опитен водач. Пешеходният тур ни отвежда до центъра за слонове, където ще имаме възможност за директно общуване с тези безкрайно интелигентни животни.

Прибираме се за обяд в мястото ни за настаняване, а следобед приключението продължава с джип сафари в парка. Мястото за почивка в сърцето на джунглата е в близост до ферма за крокодили, която при интерес може да бъде посетена без допълнително заплащане. Вечерта е свободна за разглеждане на селището и шопинг.
В Този ден в програмата ни са включени 3 хранения – закуска, обед и вечеря.

8 ден 21 октомври – Читуан – Катманду След закуска се отправяме към Катманду.

Пристигаме в ранен следобед и се настаняваме в хотела. Следобед и вечерта свободно време за самостоятелно изследване на живота в старинната част на непалската столица – Тамел, където ще бъдем настанени. Време за шопинг и вечеря по избор.

9 ден 22 октомври – Катманду /Пашупатинат и Патан/ – вечерта полет обратна към България

Едно от местата, които повечето туристи обожават да посещават заради силното усещане за мистичност, е храмовия комплекс Пашупатинат. Той е така наречения крематориум на Катманду – мястото, където се извършват ритуалните погребения чрез изгаряне на телата на мъртвите. Разбира се, това е свещено място, част от културата и традициите на тази страна, така че ще отделим време и за него, макар че той не е включен в задължителната програма, така че входната такса от около 10 долара ще бъде платена на място от желаещите да влязат и да го разгледат. Вероятно ще присъстват и на церемония по кремация, но туристите обикновено наблюдават случващото се от далеч.
Храмът е изграден около двата бряга на река Багмати и всъщност останките на изгорените тела се дават на реката. Според местните това е река, в която няма никакъв живот. Въпреки туристическия наплив към Пашупатинат, все пак има част от комплекса, която е забранена за хора, неизповядващи хиндуизма. Храмът е посветен на бог Вишну /защитникът/ и с него са свързани много легенди. Счита се за един от най-старите в Катманду.

Град Патан се намира на южния бряг на река Багмати в Непал. Градът е разположен в долината на Катманду. Населението е около 200 000 души, но град Патан фактически се е слял с Катманду. Според древните анали, Буда и ученикът му Ананда са живяли тук известно време. През 250 г.пр.н.е. индийският император Ашока е построил четири ступи с надписи. Разцветът на града е бил по време на династията Малла през XVI – XVIII в., когато са работили школи за художници, архитекти и приложници.
В съвременния Патан има множество забележителности, наследство от хилядолетната история на града. Впечатляващ е градският дворцов площад и сградите около него. Изящни пагоди и стари будистки манастири допълват старинния дух на града.

Полетът ни обратно е в 21 часа, така че на летището ще трябва да сме най-късно в 19 часа, макар че то е малко и нещата там се случват сравнително по-бързо, отколкото на други летища.

В София се пристига на следващия ден около 15:15 часа. Престоят в Дубай е около 10 часа.

Моля имайте предвид, че дори и да се наложи на място разместване в последователността на посещаваните обекти, всичко, предвидено в програмата, ще бъде видяно и преживяно.