• Продължителност

  9 дни от 7 нощувки 14  юни  – 22 юни 2024 г.

 • Локация

  Приказката за Монголия

 • Брой места

  група: минимум 12 човека

 • Цена

  5280 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Приказката за Монголия!

Приказката за Монголия, която ще ви разкажем, ще ви отведе не само до една земя с безкрайни степи и пустинните дюни на Гоби, до епичната история за великия пълководец Чингисхан и Великия път на коприната, но преди всичко тази приказка ще ви отведе на едно истинско духовно пътешествие там, където се срещат и взаимно се преливат тибетски будизъм и праисторическия шаманизъм, запазил и до днес името си „Тенгризъм” /тангризъм/ заради култа към Небесния отец /тенгри – небе/ и силната връзка с духовния свят на предците. Ще влезем в Центъра за традиционна монголска медицина, където чрез вековната будистка традиция се лекуват едновременно и тялото, и душата. Ще станем част от автентичен шамански ритуал на тенгриски жреци, свързващи се с духовете на предците, ще научим тайни, за които не подозираме… Ще създадем истории, които да разкажем и да си спомняме с усмивка и копнеж…

Ден 1

Излитане от София с Турските авиолинии 15:25 часа.

Ден 2

Пристигане в Улан Батор, Монголия, 07:10 часа.

Посрещане на летището и трансфер до хотела. Предвидили сме закуска и ранно настаняване. Ще имаме време да се освежим и да починем след полета, за да преодолеем часовата разлика.

Следобяд запознаването ни с мистичния и мъдър свят на монголския народ ще започне с посещение на манастира “Манба Дацан”, известен като Центъра за традиционна монголска медицина. Това е първата клиника, специализирана в традициите на монголското лечение на тялото и духа. Ще се запознаем на място с направленията и начините на лечение в манастира. Ще се срещнем с върховния лама, на който ще можем да зададем въпроси. Ще се запознаем с възможностите за диагностика на специфични заболявания.

Вечерта нашите домакини ще ни дадат специална вечеря за добре дошли в монголски ресторант.

Нощувка в хотел в центъра на Улан Батор.

Ден 3: Пясъчни дюни Баян Гоби

Рано сутринта след закуска тръгваме към Elsen Tasarkhai (Bayan Gobi) и природния резерват Khugnu Khan, където се намират прекрасната скалиста планина и мини версия на пясъчните дюни.

Вечерта ни очаква изключително преживяване Avani Boma вечеря. Това е вълнуващ спектакъл с танци на местната племенна култура, огньове и специалитети на барбекю.

Пясъчни дюни Баян Гоби

Елсен Тасархай се намира на границата на 3 провинции: Тув, Увурхангай и Булган и се простира на територия с дължина 80 км. Дюната е разделена от главния път на Mongol Els на юг от пътя и Khugnu Tarniin Els на северната страна. Поради местоположението си в Централна Монголия, дюните контрастират със зелени степи и Скалистите планини на заден план, което го прави една от най-красивите дестинации в Централна Монголия.

Erdene Khamba

Erdene Khamba

Близостта до столицата Улан Батор също го прави сред най-посещаваните обекти. Държавен защитен национален парк Khugnu Tarna също се намира в района, където ще посетим и будисткия храм Erdene Khamba. При пристигането си ще се запознаем с местно номадско семейство, отглеждащо камили в района. Това е чудесен начин да научим повече за номадския начин на живот и хората в Монголия. Ще имаме възможност да се насладим на едночасова езда на камила из природния резерват.

Отправяме се към будисткия храм Erdene Khamba Khiid, оцелял от Голямата репресия през 30-те години на миналия век в природния резерват Khugnu Khan. От хълма, на който е построен, се открива невероятна гледка към околностите.

Ден 4: Древната монголска столица град Каракорум

Karakorum

Karakorum

След закуска ще се отправим към Каракорум, древната столица на Монголия, основана от Чингис хан през 1220 г. в долината Орхон. В продължение на 140 години Хархорин е служил като столица на обединените монголски племена, докато не бил разрушен от китайските войски през 1391 г. Останките от столицата, която някога е стояла на кръстопътя на Великия път на коприната, са обширни подземни археологически активи и две гранитни костенурки, които някога са „охранявали” главната порта на града. Четири от тези скулптури на костенурки са маркирали границите на древния Хархорин, действайки като защитници на града (костенурките в Монголия се смятат за символи на вечността).

Обиколката по тези свещени за всеки монголец земи продължава с посещение на легендарния манастир Erdene-Zuu и околностите му. Основан през 1586 г., Erdene Zuu е първият будистки манастир в Монголия. Той е построен върху руините на столицата от 13-ти век. Огромни стени с дължина 400 м със 108 ступи, обграждащи манастира, са символът на Каракорум. Времето и историята не са били милостиви към манастира Erdene Zuu, но той все още носи следите от предишната си слава и разказва за богатото религиозно и културно минало на Монголия.

Трансфер до юртовия лагер за обяд. Следобед ще посетим музея Каракорум, където ще научим още за древната столица Каракорум и ще видим богата колекция от археологически находки.

Вечерта ще спрем до паметника на краля за спираща дъха гледка към долината и реката Орхон.

Нощувка в юртов лагер.

Ден 5: Национален парк Хустай

Днес се отправяме обратно към Улан Батор със спирка в Националния парк Hustai. Това е един от красивите паркове в Монголия, където все още живеят на воля дивите коне Такхи. Правителството на Монголия обявява Национален парк Хустай за специално защитена зона през 1993 г., Конят на Пржевалски е последният оцелял подвид див кон и някога се е считал за изчезнал в дивата природа. Националният парк Hustai е дом на разнообразна флора и фауна, типична за монголската степна екосистема. Посетителите могат да срещнат различни видове птици, бозайници и растения, докато разглеждат парка.

Див кон

Див кон

Пристигане и настаняване в юртов лагер. След това се отправяме към националния парк Hustai, за да видим дивия кон, известен като Takhi (Equus Przewalski) и други диви животни.
Ще имаме възможност да се насладим на един час конна езда в парка. Нощувка в юртов лагер.

Ден 6: Национален парк Terelj

Рано сутринта заминаваме за Националния парк Terelj, един от най-известните паркове в Монголия. По пътя ще спрем в комплекса Giant Чингис Хан, която се счита за най-високата конна статуя в света. Гигантска конна статуя на Чингис Хан е висока общо 40 м от повърхността, издигната на около 10 м висок постамент и заобиколен от колони.

Чингис хан

Направена е от 250 тона стомана.
Далекогледият Чингис Хаан държи златен камшик в дясната си ръка. Сградата се състои от 36 носещи колони, символизиращи 36 царе, които са пряка линия на Чингис Хан.
Пристигане в юртовия лагер за бяд.
Третата по големина защитена зона в страната, Националният парк Gorkhi Terelj, е създаден през 1993 г. Националният парк граничи със строго защитената зона Khan Khentii.

Terelj е кръстен на река Terelj и е област от безкрайни склонове и долини с високо ерозирани скални образувания, планини, покрити с гъсти гори.

Tereji

Следобед ще посетим скала във формата на костенурка и ще се разходим до храма за медитация Ариябал, където ще пресечем „Небесния мост“ и ще изкачим 108 каменни стълби, които водят до главния храм със 108 малки ступи и 108 молитвени колела около него.

 • Небесния мост
 • Небесния мост

Нощувка в юртов лагер.

Ден 7: Улан Батор – ден на Буда и среща с шаманите, пазители на древната религия Тенгризъм

След закуска продължаваме към Улан Батор и започваме обиколката на града.

Първата ни спирка е в емблематичния  будистки манастир  Гандантегчинлен. В Монголия през 16-и век будистката школа на „жълтите шапки” е представена официално чрез изграждането на този манастир. Това направление в будизма идва от Тибет и се превръща в „монголски будизъм”, съобразен с особеностите на Монголия. Нагледен пример за тази повсеместна приемственост е фактът, че из цялата страна са били построени повече от 700 храма, така че вечно местещите своите поселения местни номади скотовъди да бъдат винаги близо до храм.

Ганден

Ганден

Сред тези повече от 700 храма и манастири Ганден е бил един от най-големите манастири, основан в столицата Хуре. И до ден днешен този манастир остава най-големият в Монголия. Той е и единственият останал действащ манастир по време на социалистическия период на страната. В началото на XX век храмът Мегжид Джанрайсиг е бил едно от най-високите здания в този район. Вътре се намира 26-метровото медно божество „бурхан”.

В късния следобед ни предстои може би най-вълнуващото и необичайно преживяване от нашето приключение в тази все още не особено популярна туристическа дестинация – среща отблизо с автентичния монголски шаманизъм.

Шаманството на Монголия или Централна Азия се нарича Тенгрианство. Името произлиза от монголската дума „Тенгри” или „Тенгер”, което означава „небеса” или „небе”. Според шаманските учения, шаманите (буу) са избрани от духовете хора още при рождението им. Когато избраният човек достига определена възраст (което е между 14 и 40 години, в зависимост от региона), духът на този човек се пробужда в него. В този момент той става шаман, който с всеки ден става все по-силен. Колкото повече духове, които го подкрепят и съпътстват, има в един шаман, той или тя става възможно най-силен. Те вярват, че духовете възпроизвеждат определени звуци, затова шаманите носят различни предмети, за да произвеждат различни звуци. Когато духът се „явява”, той използва тялото на шамана, за да говори на старомонголския език, на който духовете са говорили, когато са били живи. Шаманството няма установена теология.

Изгубена в забвение в продължение на 70 години под комунистическото управление, древната практика на шаманизма всъщност се оказва съвсем жива и момента е защитена от монголската конституция от 1992 г. Сега се смята, че в Монголия има над 10 000 шамани.

Сред юртовия район в северната част на Улан Батор има изграден музей на шаманизма, където да са събрани древни култови и ритуални предмети, разказващи историята на тази древна мистична традиция. Изследователите считат, че шаманизмът е възникнал още в първобитните времена. Хората разбирали, че в природата действа невидима всемогъща сила, която влияе на техния живот и това разбиране родило поклонението към небето и земята. Шаманизмът няма основатели, проповедници, храмове, летописци, учебни заведения и секти.

По време на срещата с шамана, ще имате възможност да му зададете въпроси за минало и бъдеще в личен поверителен разговор. Обичайната практика е да се оставят около 20 евро

Вечеря и нощувка в хотела в Улан Батор.

Ден 8: Улан Батор сити тур и посещение на фабрика за монголски кашмир

Първата ни спирка в днешния ден е в Музея на изящните изкуства Занабазар. Основан е през 1966 г. и съдържа над 16 000 експоната, най-старите от които скални рисунки, датирани от 40 – 12 хиляди години преди новата ера. Музеят е известен с творбите на Г. Занабазар (1635-1724), които включват статуите на Сита Тара, Петте Буди на Дхаяни и ступата Бодхи. Разполага с 12 изложбени галерии, обхващащи изкуствата от древните цивилизации до началото на 20-ти век.

 • Музей на изящните изкуства Занабазар
 • Музей на изящните изкуства Занабазар
 • Музей на изящните изкуства Занабазар

Следващата ни спирка е храма-музей, посветен на ламите Чойджин. Той разказва историята на монголския будизъм. Лама Чойджин — е по-младият брат на последния монголски хан Богд-геген. Той е тибетец, пристигнал в Монголия със своя брат, когато е бил едва на 2 години. Религиозният ритуал по въвеждането на Чойджин или “Чойджин буух” е бил много интересен уникален за монголците ритуал, наподобяващ посвещението в шаманизма. Затова той станал известен в Монголия като Лама Чойджин. Умрял по време на изпълнението на ритуала „спускането на Чойджин”.

Обяд в монголски ресторант. Следобед ще посетим фабриката за кашмир, за да видим на място процеса на производство на местни тъкани от кашмир. След това ще можем да си купим автентични изделия от фирмения магазин към фабриката.

Вечерта ще се насладим на традиционен фолклорен концерт от вълшебния ансамбъл Тумен Ех. Ще имаме специална прощална вечеря в последния ден от пътешествието ни в Монголия.

Нощувка в хотела в Улан Батор.

Ден 9: Отпътуване от Улан Батор за София.

Полетът с Турските авиолинии е в 8:40 сутринта. В София пристигаме по разписание в 20:20 часа вечерта.

ЦЕНА 5280 ЛЕВА

Цената е изчислена на база настаняване на човек в двойна стая в хотел и по двама души в юрта, когато нощувките са в юртови лагери. Стандарта на юртовите лагери е с външни бани и тоалетни в западен стил, но отделно от юртите. Все пак има и по-луксозен вариант срещу допълнително заплащане от 300 долара на човек.  Заявява се при записване.

ALL credentials for Relaxation Film channel.