• Продължителност

  12 дни /9 нощувки
  📅 13 – 24 февруари 2024 г.
 • Локация

  Занзибар и Кения

 • Брой места

  група: минимум 6 човека, максимум -14

 • Цена

  5280 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Нашето приключение започва със Занзибар:

Представям ви вече отработената с няколко групи програма, която комбинира почивка в Занзибар със сафари в Кения! Пакетът е оптимизиран за работещи хора, които не могат дълго да отсъстват от работното си място, а са готови да изживеят това уникално приключение, водено от опитен водач и наситено с много истории от живия живот на този все още неопитомен континент!
Пътешествайте с мен, Руслина Александрова!

Ден 1 /13 февруари/ събота

Излитаме от София с полет на Катарските авиолинии в 12:50 часа. Имаме прекачване в Доха с престой около 8 часа. Пристигаме в катарската столица около 18.30 часа местно време и заминаваме в 02:00 часа след полунощ. По разписание пристигаме в Занзибар на следващия ден в 8 часа сутринта.

Ден 2 /14 февруари/ Неделя

Формалности на летището и получаване на визи при пристигане, след което се отправяме с климатизиран транспорт към нашето място за настаняване на източния бряг на Занзибар в района на красивите плажове на Уроа.

След опита си с няколко различни места за настаняване в Занзибар, нашият избор за пълноценно и приятно прекарване във всички аспекти на туристическите потребности е Palumboreef Beach Resort http://www.palumboreef.com/.

Той е слят в един голям общ комплекс със Samaki Lodge & Spa и двата са с категория 3-4 звезди, собственост на италианци. Целият комплекс се намира в крайбрежната зона, но една от сградите в Samaki е на първа линия с непосредствен изглед към морето.

Има опция по избор за настаняване в тази вила срещу допълнително заплащане от 180 долара на човек /заявява се при записване/.

 • Занзибар и Кения 2023
 • Занзибар и Кения 2023
 • Занзибар и Кения 2023

Почти всяка вечер се организират тематични шоу програми. Престоят в комплекса е на база закуска и вечеря, включващ хранения на блок маса сутрин и вечер с безалкохолни напитки по време на храненията. На място има възможност за отделни питиета, които се заплащат накрая на престоя, като цената на един коктейл е около 3 – 5 евро.

В комплекса има общо 3 басейна, единият от които е много голям, обграден с барове и ресторанти и други два по-тихи и по-малки. Има и прекрасен спа комплекс.
Ето и още малко снимки за вдъхновение:

3,4, 5, 6 и 7 ден /15 – 20 февруари/ – това са дни за релакс и островни приключения.

Едно от най-популярните преживявания в Занзибар е посещението на тъй наречения Затворнически остров, който в момента е дом на огромни 200-годишни костенурки. Има възможност това да се съчетае с истинско морско сафари и пикник с приготвена на място морска храна и пресни плодове до пясъчно островче, наречено с романтичното име Накупенда, което на суахили означава „Обичам те”.

Сред задължителните активности на острова е и туристическа обиколка на старата столица, известна като Стоун таун /Каменния град/. Това пристанищно градче е пълно с история, но главната забележителност там, която привлича хора от цял свят, е родната къща на легендарния Фреди Меркюри.

Горещо препоръчвам да посетим уникалния „Рок ресторант” – малко островче в морето на стотина метра навътре от брега. Това романтично парче скала насред водата разпалва въображението на хиляди любители на природата с уникалния си вид и изградената върху него в натурален африкански стил постройка-ресторант, където може да обядваме в един от дните:

В северната част на острова има също така уникален природен резерват и развъдник на водни костенурки, известен като „Аквариум”. Там може да се слезе, за да се плува с костенурките, може да се хранят, гушкат и да се направят незабравими снимки с водните обитатели.

Резерватът се намира в близост до един от най-красивите плажове на Занзибар, така че останалата част от деня може да се прекара на този плаж, където има и крайбрежни ресторанти с вкусна морска храна.

Едно от интересните места за посещения е и природният парк Джозани форест, дом на уникален вид маймуни – червени колобуси, които живеят основно на остров Занзибар.
Всички локални екскурзии могат да се организират от мястото за настаняване според желанието на хората. „Медика турс” не начислява допълнителни такси за тези екскурзии, заплащат се в самия ден на рецепцията на хотела. Повечето местни приключения са с включен обяд в цената на пакета, а храната е предимно морски дарове и плодове.

Продължаваме към дивата савана на Кения:

Ден 8 /20 февруари/- сутринта летим от Занзибар за Найроби – продължаваме към Национален парк Масай Мара

Напред към национален парк Масай Мара

След формалности на летището се отправяме с джиповете към най-големия национален парк Масай Мара, където трябва да стигнем в късен следобед. Тъй като полетът пристига по разписание в 11:30 часа, по пътя ще спрем за обяд, който е включен в цената.
Пътят минава през разлома на Великата рифова долина със спирка, за да се насладим на пейзажа и да направим снимки на гледките към „люлката на човешката цивилизация”.

Продължителността на пътуването между Найроби и Масай Мара с почивките по трасето е около 4 – 5 часа в зависимост от трафика. Последните около 50 км при навлизане към парка не са покрити с асфалт – от една страна по екологични причини, от друга – защото самите особености на терена и климата не позволяват.

В зависимост от това кога ще пристигнем, може след кратка почивка и настаняване в комплекса, по залез влезем в резервата, за да усетим тръпката от първото докосване до дивата природа на масайските полета и гори. Ако сме изморени и е доста късно, се освежаваме и вечеряме в комплекса.

Районът на резервата е населен със стада от диви животни, като черногриви лъвове, леопарди и гепарди, жирафи, зебри, различни видове антилопи, както многобройни стада от слонове. Практически в района може да се види всеки вид от дивата природа на Кения.

Имайки предвид предишния си опит и особеностите на ситуацията с вируса, който повиши необходимостта от места за настаняване с повече чистота и комфорт, за това пътуване местата са от висок клас, за да се чувстваме удобно и сигурно. Предстоящите ни две нощи в Масай Мара ще прекараме в базата Jambo Mara Safari Lodge.

Ден 9 /21 февруари/ -Масай мара цял ден

Най-доброто време за фотоловуване в савана е сутрин по изгрев слънце и вечер по залез. Ето защо обичайна практика е да се излиза сутрин много рано за сафари. В този ден на практика ще се насладим на момента на събуждане на дивата природа, заедно с изгрева на слънцето.

Ставаме много рано за закуска и се отправяме на сутрешно сафари с пакетиран обяд за пикник.
Цял ден ще „ловуваме” с фотоапаратите из екваториалната савана за диви животни.

Жирафи Кения

Масай Мара формира северната част на известния парк Серенгети. Ще имаме възможност да посетим река Мара, обиталище на хипопотами и крокодили. /Спокойно! Редом с нас на тези опасни места вървят въоръжени и обучени рейнджъри! Това се отнася специално за района около река Мара./

Масай Мара формира северната част на известния парк Серенгети. Ще имаме възможност да посетим река Мара, обиталище на хипопотами и крокодили. /Спокойно! Редом с нас на тези опасни места вървят въоръжени и обучени рейнджъри! Това се отнася специално за района около река Мара./

По време на пешеходната разходка около река Мара ще седнем и за пикник обяд. Докато отмаряме под сянката на дърветата край реката, нашите гидове ще ни разкажат по-подробно за навиците на различните животни, които снимаме по пътя. Докато „ловуваме” гледки, гидовете са съсредоточени да ни дадат най-добрите преживявания, затова е трудно да се говори по време на самото препускане през саваната. Ще бъдете очаровани от всички тайни на дивата природа, които нашите водачи знаят.
След залез слънце се връщаме в лагера за вечеря и нощувка. Всички хранения за деня за включени в пакета.

Сафари Масай Мара гепарди и жирафи

33-сафари Масай Мара гепарди и жирафи

ДЕН 10 /22 февруари/ -Масай мара – посещение на масайско село – национален парк край езерото Накуру

В този ден ни предстои една от най-вълнуващите срещи – с племето МАСАИ, обитаващи дивите райони на Африка и живеещи в малки оградени селища. Къщите, които обитават хората от племето, са построени от жените и се правят ръчно от клони, тръстика и кал, смесена с животинска тор.

В масайското село, Национален парк Масай Мара

Те пазят древни традиции и водят натурален начин на живот, максимално близък до природата. Все още палят огън чрез триене на дървета и стиска сено, въпреки достъпността на съвременните модерни методи.

Посещението в масайско селище не се включва в цената, тъй като се плаща директно на вожда на селото. Цената е 20 долара на човек.

Ще бъдем посрещнати с традиционния им танц, с който посрещат гости. Със същия танц и високите подскоци те се надъхват, изпадат в транс и се подготвят за битка с лъвовете от векове. Впрочем това е единствения вид лов за масаите – те не ловуват, по-скоро се борят с хищниците, за да защитават добитъка си, но никога не ядат дивеч.

Тази и много други тайни от живота на масаите ще ви разкрия на място. Повечето от тях няма да откриете в книги и наръчници, научих ги от нашия гид Кикиту, който е на половина масай, както и от дълги беседи с други масаи по време на предишните ми пътувания в района.

Сбогуваме се с масаите и винаги гостоприемния и щедър на преживявания парк Масай Мара и продължаваме към Национален парк Накуру, разположен около едноименното езеро.

Настаняването е в уникален комплекс, намиращ се в средата на парка: https://lakenakurulodge.com Той е разположен в самото сърце на дивата природа, изключително красив и артистичен като архитектура.
От него директно могат да се наблюдават дивите животни – лъвове, леопарди, зебри, носорози и др, които понякога идват да пият вода до малкия водоем зад оградата на комплекса. Обядът ще е в ресторанта на комплекса.

След това ще имаме време да отдъхнем няколко часа и по желание да се насладим на басейна в комплекса, от който също се открива вълшебна гледка към парка и дивите животни, които преминават в района.

Късно следобед излизаме на фотоловуване в парка преди залез слънце. Вечерята е в комплекса.

Ден 11 /23 февруари/ – национален парк Накуру – национален парк езеро Найваша – Найроби – полет обратно към България

Закусваме, освобождаваме стаите и отново влизаме за „на лов” в резервата Накуру. Паркът има за цел преди всичко да съхрани огромните ята от едри и дребни видове фламинго. Десетки хиляди представители на този птичи вид се настаняват по бреговете на плиткото езеро с алкални води, представляващо едно от т. нар. содени езера. В него живеят бели и черни носорози, спасени от изчезване.

В района около езерото могат да се видят също пеликани, щъркел марабу, зебри и антилопи бохор, а лишените от остри нокти видри и хипопотамите могат да се видят или в самото езеро, или налягали по бреговете му. Сред другите известни животински видове, обитаващи парка, са и тревопасните – бизони, ротшилдови жирафи и различни видове антилопи, които често стават плячка на лъвовете и леопардите.

 • 26 Nakuru Lake Lodg

Хубавото на това комплексът, в който сме настанени, да е в средата на парка, е, че можем да излезем на сафари и после да се върнем за багажа си и чаша кафе преди тръгване.

Напускаме парка Накуру и продължаваме към по-различното приключение в района около намиращото се сравнително близо /на около 2 часа път/ езеро Найваша. Там ни предстои опознавателен круз тип „сафари” с лодки в самото езеро, обиталище на хипопотами и богато разнообразие от птици.

Самият круиз продължава около час. След него се отправяме към намиращия се в района Национален парк Hells gate, който единствен позволява пешеходен тур или колоездачни обиколки. Това е така, защото този резерват се счита за безопасен, тъй като по принцип в него не живеят хищници.
Безспорно най-великото преживяване обаче е трекинг между екстремно красивите и предизвикателни земни форми, както и приятни изкачвания на възвишения, откриващи живописни гледки към каньона на термалните извори.
При последното си посещение имахме шанса за наблюдваме рядко явление, определяно като „кръгла дъга” около слънцето.

Трекингът в каньона на термалните извори е с местен водач от парка и се заплаща на място, като цената на билета след последната актуализация е 20 долара.

Обедът е в малък ресторант по пътя между езерото и Хелс гейт.

След приключенията край Найваша се отправяме обратно към Найроби. Полетът за България през Доха е в 17:45 часа.

12 ден /24 февруари/ – Пристигамем в Доха около полунощ и имаме 8 часа изчакване за полета към София.

Летището и доста голямо и предоставя различни по вид забавления. Има и хотел на самото летище, който може да се използва при желание срещу допълнително заплащане. При интерес можем да излезем от летището, тъй като няма нужда от визи за български граждани и да си организираме с нает на място транспорт нощна обиколка на Доха. В София пристигаме в 11:50 часа.