• Продължителност

  12 дни от 04 – 16 март 2024 г.

 • Локация

  Виетнам, Камбоджа

 • Брой места

  група: минимум 12 човека

 • Цена

  5190 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Специална програма за пътешественици

Представяме ви нашата авторска програма Ханой – залива Халонг Бей – Дананг / планината Бана Хил и Златния мост/ – Хой Ан – Сайгон – делтата на Меконг – пристанищния град Чао Док – пътуване със скоростна лодка по Меконг до столицата на Камбоджа Пном Пен – Сием Рийп / Ангкор ват, трек до храмов водопад в джунглата, известен като Реката на хилядите лингами/- посещение и нощувка в Доха, Катар.

Виетнам и Камбоджа плюс един ден и нощувка в Доха

Ден 1

излитане от летище София на обед с Катарските Авиолинии. Времето за връзка с полет за Ханой на летището в Доха е около 2 часа и 40 минути, а общата продължителност на двата полета с престоя за връзка е 14 часа.

Ден 2 – Ханой – Пристигане в 07:35 часа /местно време/ на международното летище на Ханой.

Получаване на виза при пристигане на летището. Посрещане на летището и трансфер до хотела.
След настаняване и освежаване, ще имаме полудневен тур из столицата на Виетнам, от която интересна е предимно старата част.

На първо място естествено е Храма на Литературата, където се е помещавал и първия университет на Виетнам. Сега той е посветен на Конфуцианството /Някога северната част на Виетнам е била владение на Китай/.

По-късно ще имате удоволствието да се насладите на етнологическия музей. Той е разположен западно от сити центъра на града.

Този музей предлага декори, илюстриращи бита на всички 54 етнически групи , включително сложни и колоритни костюми от планинските райони, плетива, музикални инструменти, риболовни принадлежности, работни инструменти и др.

Експозицията продължава в градините с очарователни примери за малцинствени жилища от царските до тези на етническите групи в централните планини.

 • 41 - Храм на Литературата Ханой
 • 42 - Меконг

След това може да се впуснем едночасова колоездачна обиколка през оживения стар квартал, където може да се видят търговци, продаващи стоки, както са правили това от векове! Вечерта по желание може да се присъства на куклено шоу на вода /това се решава на място, входът е 7 долара и още около 5 за транспорта и гида/ .

Нощувка в хотел в Ханой.

Ден 3 – Ханой – залива Халонг /круиз/ – закуска, обяд, вечеря

Разположен в Голф Тонкин, Halong Bay е едно от най-невероятните природни чудеса на света – залив с повече от 3000 острова, които времето, вятърът и вълните са изваяли във фантастични форми. Най-добрият начин да изследваме това магическо пространство е чрез круиз на борда на кораб, който ще ни поведе измежду тези карстови скали, които са като приказни замъци, пълни със скалисти кули и скрити пещери.

Заливът е осеян с малки острови, девствени пясъчни плажове край тюркоазената вода, които са отличен фон за плуване или просто да се любуваме на гледките…

Програма за круиза:

7:45 ч. – След закуска нашият гид ще ни посрещне в хотела. Тръгваме към Халонг с частен микробус.

По пътя ще се насладим на спокойната природа, докато пътуваме през селските райони, земеделските земи и делтата на Червената река. Ще спрем за почивка на живописно място. Ще посетим и ферма за бисерни миди, както и богат шоурум, откъдето могат да се закупят оригинални бижута с истински перли, отгледани във фермата. Времето от Ханой до залива Халонг е приблизително 3 ½ часа.

12:00 – 12:30 (приблизително) – Пристигане на Туан Чау Марина. Посрещане на борда на круизния кораб. Напитка за добре дошли, запознаване с капитана на нашето плаване и екипажа, който ще се грижи за приятния ни престой. След краткия брифинг, по време на който ще научим много неща за залива, следва настаняване в кабините и кратък отдих, докато се сервира обедът.

Корабът вече е вдигнал платна, а ние ще се наслаждаваме на обяд с типична местна храна (морски дарове) на откритата тераса-трапезария. (Ако вали дъжд – обедът ще се сервира във вътрешния ресторант на кораба.)

Следобед:

 • 10 - Халонг Бей Виетнам
 • 11 - Храна на кораба в Халонг бей
 • 6 - Виетнам Халонг
 • Заливът Халонг Бей
 • 15 - Пещера в Халонг Виетнам
 • 13 - Халонг храна на кораба Виетнам
 • 16 - Халонг Виетнам
 • 12 - Халонг плаващ дом Виетнам
 • 8 - Виетнам Халонг ферма за перли
 • Халонг Бей круиз
 • Халонг Бей Виетнам
 • Пристигаме в Изненадващата пещера (Surprising Cave). Когато се впуснем да я изследваме, ще разберем защо и как пещерата е получила името „Изненадваща“ 🙂.
 • Стигаме до бреговете на остров Титоп. Пускаме котва в спокойните води, заобиколени от красиви островчета. Ще посетим остров Титоп, който е подходящ за плуване, гмуркане с шнорхел или кратка разходка до върха на острова, откъдето се откриват шеметни гледки към залива Халонг.
 • Връщане в каютите за кратко освежаване, и след това в ранната вечер имаме свободно време за наслада на терасата на кораба, където можем да се полюбуваме на залеза, да завържем нови приятелства, да се отпуснем в шезлонга и да си починем преди вечеря.
 • За вечеря отново ще бъде сервирано оригинално виетнамско меню.
 • След вечеря можем да се възползваме от коктейлния бар на борда, ако все още имаме сили за други забавления.

Ден 4 – Halong Bay – Danang /вътрешен полет/ – Хой Ан – закуска, лек обяд

06:30 – За ранобудните ще има сесия на тай чий на палубата на кораба. Ще концентрираме ума, ще заредим тялото с енергия за деня, ще посрещнем изгрева…
07:00 – 08:00: Традиционна местна закуска.
08:00 – продължаваме със зашеметяващите гледки на залива и неговите живописни варовикови острови, докато плаваме през спокойните смарагдови води към Пещерата Луон (Hang Luon) – Вземаме бамбукова лодка, управлявана от местни жители, за да проникнем с нея в пещерата и да видим нейната уникална красота отвътре.
10:00 – докато нашият круиз ни води през други красиви акценти в залива на борда на кораба може да се присъединим към кратък курс по демонстрация на готвене, как да направим пролетни ролца преди ранния обяд.
12:00 ч. – Нашето пътуване в залива приключва и се насочваме към пристанището, където ще ни чака нашия ван за трасфер до летището в Ханой. Късно следобед хващаме вътрешен полет до Данаг. Пристигаме в Дананг, откъдето с гид и микробус се отправяме към Хой Ан. Настаняване, свободно време и нощувка в Хой Ан.

52 - Хой Ан Виетнам

Ден 5 – Хой Ан /обиколка забележителности и круиз по реката, нощувка в Хой Ан/

Това е едно от най-невероятните места във Виетнам.

Там сякаш времето е спряло, преди повече от 300 години, когато е изграждан този пристанищен град на брега на Поетичната река и близо до делтата й при вливането в морето. Вечерта е свободна за разходки и изследване на пространството на този фантастичен град, който изглежда като декор от филм.

Препоръчвам ви романтични вечери край реката, където нощта блести от цветни фенери, огньове по водите на реката, романтични лодки по залез…

 • 44 - Хой Ан
 • 43 - Хой Ан
 • 33 - Хой Ан
 • 32 - Хой Ан Виетнам японски мост
 • 30 - Хой Ан Виетнам
 • 30 - Хой Ан Виетнам
 • 29 - Хой Ан Виетнам
 • 28 - Хой Ан Виетнам поетичната река
 • 27 - Хой Ан Виетнам
 • Хой Ан /Виетнам/
 • Хой Ан /Виетнам/
 • 25 - Хой Ан Виетнам
 • 26 - Хой Ан Виетнам
 • 5 - Виетнам Хой Ан

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, отколкото в древния пристанищен град Хой Ан, който векове наред е бил главен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци.

Ще откриете много старинни домове, храмове, пагоди, мостове и магазини в различна степен на съхраненост, даващи възможност на посетителите за бавна и спокойна разходка из вековете.

Една от ярките архитектурни забележителности е 400-годишния японски покрит мост, асамблеята Phuc Kien, местният пазар на риба …

Навсякъде в града се виждат редица художествени галерии и шивашки магазини.

По залез сме предвидили и круиз с лодка по река Thu Bon River – Поетичната река, която оформя зелената природа и преминава през богатата културна среда на древното наследство на Хой Ан.

Вечерта на сбогуването с Виетнам ви препоръчвам да се потопите за последно в невероятната романтика на някои от ресторантите по брега, да се насладите на представление на уличните музиканти, за да отнесете завинаги със себе си тази неповторима атмосфера на древния, но постоянно обновявавщ се Виетнам…

Нощувка в хотела в Хой Ан.

Ден 6 – Планината Ба На Хил, Златният мост, наричан още Ръцете на Бог; вечерта полет за Хо Ши Мин сити, нощувка в Хо Ши Мин

Рано сутринта след закуска с багажа и автобуса се отправяме към Дананг, като по пътя спираме на Мраморната Планина и на красивата плажна ивица за снимки и малки почивки.

Продължаваме към приключението, наречено Ба На Хил.
То крие толкова много тайни и толкова изпълнени с фантазия атракции, че едва ли може да се опише в няколко реда.

Виетнам и Камбоджа

Планината към върха всъщност е опасана с мрежа от лифтове – един от тях отвежда до най-новата и станала светкавично световно популярна атракция Златния мост, известен още като „Ръцете на Бог”.

Символично са представени две длани, крепящи златна нишка, което всъщност е мост, излизащ сякаш от земята.

В края на моста има градина с цветя и фонтани. Следобед слизаме от планината към крайбрежното градче Да Нанг, откъдето ще се качим на вътрешен полет към Хо Ши Мин сити /старо име Сайгон/.

Полетът е в 19 часа, по разписание трябва да сме там в 20/30 часа вечерта.

Настаняваме се в хотела и имаме свободно време за вечеря, която препоръчвам да е в ресторант на покрива на някой хотел – изключително романтично и красиво място с фенери и спиращи дъха гледки към съседните високи сгради.

Снимките ще ви кажат повече:

След закуска в хотела, нашият бус ще ни отведе до известният комплекс тунелите Ку Чи – невероятна подземна мрежа дълга около 200 км, построена от виетнамските бойци по време на дългата борба за независимост.

Това е един истински подземен град с впечатляващи мащаби.

В тунелите има болници, подслони и училища и са използвани като военна база по време на виетнамската война.

Разбира се ние няма да пропътуваме всичките 200 километра, но това място лъха на история и местен героизъм и има обособена част за посетители.

 • 34 - Тунели Ку Чи Ku Chi
 • 35 - Тунели Ку Чи - Ku Chi

Времето следобед ще бъде посветено на разглеждане на централната част на бившата столица на Южен Виетнам, ще има свободно време за опознаване на оживената търговско част на града, която се намира в близост до хотела, където сме настанени. Нощувка в хотела в Хо Ши Мин сити.

Ден 8 – Хо Ши Мин – Бен Трей – Вин Лонг – Чау Док

След закуска с нашия гид заминаваме за делтата на Меконг, оставяйки шума и суетата на града, за да пътуваме през живописната провинция на Виетнам с оризовите масиви и старинни селца. Това, което ще преживеем днес, е истинско потапяне в бита и културата на южно виетнамското население. Това е район, в който се отглеждат най-много тропически плодове, най-много ориз, най-разнообразна речна и морска храна.

Ако времето позволява, ще има разходка с велосипеди, ако е дъждовно или ако има хора, които не могат да се качат на колело, ще се насладят на приключение с открит моторен файтон.

С гребни лодки, между сведените клони на тъй наречения воден кокосов орех, ще стигнем до местна ферма, където ще пием сока на пресни кокосови орехи, ще опитаме откъснати от градината различни пресни тропически плодове. Ще можем за разпуснем в хамаците на екзотичните градини и да се насладим на богат обяд от рибни и рачешки деликатеси в местен дом.

 • 4 - Виетнам делтата на Меконг
 • Делтата на Меконг
 • 50 - Делтата на Меконг
 • 42 - Меконг

В късния следобед се отправяме към пристанищния град Чау Док, където ще нощуваме, тъй като на следващия ден предстои ново водно приключение, но този път преминаващо през две държави – от Виетнам към Камбоджа.

Преходът с автобус от Бен Трей до Чау Док е около 5 – 6 часа, в зависимост от трафика. Настаняване и нощувка в Чау Док.

Закуска в хотела. Това е денят на истинския пътешественик. Подгответе се целодневно пътуване с много впечатления.

Пътуването със скоростна лодка, тип „Метеор”, каквито някога се движеха между Русе и Видин по Дунав, не е просто придвижване от точка А до точа Б, но дава възможност да се наслаждаваме и забавляваме с всяка гледка и преживяно по пътя 

Рано сутринта напускаме хотела и се качваме на скоростна лодка, с която за около 5 часа и половина изминаваме разстоянието от Chau Doc до Пном Пен.

Гледките по пътя са невероятни. Има тоалетна и вода на борда.

По пътя има и една спирка за кафе и кратко освежаване,след което спираме на граничния пункт при влизане в Камбоджа, където ще ни издадат камбоджанските визи.

Пристигане в Пном Пен около обед. Посрещане и приветствия от нашия местен гид.

На самото пристанище има много красив и артистичен голям ресторант, където можем да отдъхнем и да обядваме.

73 Пном Пен

След обяда, се отправяме към Кралския дворец, построен от крал Нордом през 1866 г. на мястото на стария град.

Продължаваме към Сребърната пагода, която е разположена на територията на Кралския дворец.

Сребърната пагода е наречена така заради своя под, който се състои от 5000 сребърни плочки.

По-късно следобед продължаваме към Сием Рийп. Пътят ни до там ще ново приключение с интересни спирки.

Първата от тях е известният пазар Skun, където можете да видите местни хора да продават пържени скакалци, големи черни паяци и разнообразно „меню” от насекоми.

Тези така непопулярни за консумиране в европейския свят насекоми всъщност са свързани с драматичната история на изстрадалия кхмерски народ, преминал през периоди на изпитания, глад и борби за физическо оцеляване.

Добре е да имаме предвид това, когато се гнусим или изумяваме от странните вкусове в тези страни, като Виетнам, Камбоджа, Тайланд…

Колкото повече приближаваме Сием Рийп, толкова повече ще виждаме остатъците от миналато величие на империята.

Пътят от Пном Пен до Сием Рийп обикновено отнема около 6 часа с почивките по трасето.

В старата кхмерска столица ще пристигнем по тъмно, но това е град, който не спи и животът вечер и твърде динамичен и цветен.

Настаняваме се в хотела в центъра на Сием Рийп.

Свободно време за разходки или прохлада в басейна на хотела, но вероятно ще сме толкова изморени и пълни с впечатления, че ще искаме да се отпуснем в климатизираните стаи на хотела. Нощувка.

Ден 10 – Ангкор Ват – Ангкор Том – Вечеря с Апсара шоу програма

Закуска в хотела.

Това е много специален и наситен с действия и впечатления ден, през който ще разгледаме някои от най-красивите храмове на Ангкор.

Посещаваме античната столица на Ангкор Том (12 век): южната порта с огромните си статуи, изобразяващи издигането на океана с мляко; храма Байон, уникален със своите 54 кули, украсени с над 200 усмихнати лица на Авовукитесвара; Фименакас;

Кралското ограждение, терасата на слоновете и терасата на прокажения крал.

Посещение на най-известния от всички храмове на равнината на Ангкор: Ангкор Ват.

Храмовият комплекс обхваща 81 хектара и е сравним по размер с императорския дворец в Пекин. Неговите отличителни пет кули са украсени с камбоджанското знаме. Шедьовърът от 12-ти век се смята за най-добрия пример за класическо кхмерско изкуство и архитектура.

Този наситен с впечатления ден ще завърши с вечеря и кхмерски танци. За пътешественици, които жадуват за културни забележителности на Камбоджа, посещението в Камбоджа не е пълно, без да присъстват на поне едно традиционно танцово представление, наричано „Apsara Dance“. Традиционният кхмерски танц е по-добре описан като „танцова драма“, тъй като танците не са само танц, а имат за цел да предадат житейска история или мъдро послание. Нощувка в Сием Рийп.

Ден 11 – Сием Рийп – Kbal Spean – Banteay Srei – Banteay Samre – полет за Хо Ши Мин сити

Закуска в хотела. Нашето приключение сред мистериозни храмове и джунгли продължава, въпреки че това е последния ден от него. Днес пътуваме до Kbal Spean, на 50 километра североизточно от Сием Реап или на 18 километра от Banteay Srei. Оригиналното наименование на комплекса е „река на хиляди лингами“.

Представлява сложно издълбано речно корито, дълбоко в подножието на камбоджанската джунгла.

Пригответе се за незабравимо предизвикателство – трек между скали и лиани и дива тропическа растителност до достигане на водопад, богато декориран с останки от храмови комплекси. /Лингамът представлява форма на стилизиран фалус, по-често яйцевидна, което е символ на бог Шива. Изповядващите хиндуизма народи изграждат храмове на всички места, където открият естествен природен лингам, защото се счита, че това е свято място на присъствие на Шива./

Продължаваме към Banteay Srei, наричан още „Дамският храм“, „малкият храм“, „розовият храм“.

Banteay Srei носи много имена, които са индикация за отличителния характер на това малко бижу.

Той изглежда толкова различен от внушителното величие на главния ангкорийски комплекс.

Първоначално наречен Tribhuvanamahesvara , името Banteay Srei е съвременно, което буквално означава „цитадела на жените“ или „цитадела на красотата“. Наименованието му се дължи на неговия миниатюрен мащаб, розовия цвят на варовика и сложните декоративни резби на много девати (малки женски божества), които украсяват стените му.

Докато пътуваме в долината около Сием Рийп, където буквално е осеяно с разпалващи въображението руини и наколни жилища, които са естествена архитектура за селата в този район, ще спрем в едно от селищата, където хората са се специализирали в добиването на палмова захар.

Методът е уникален, практикуван от векове – мъжете се катерят до върха на палмите, където от съцветията на определен вид буквално изцеждат сладкия сок. След това жените го варят, докато се сгъсти и течността се изпари. Тогава от гъстата захарна маса с уникален естествен аромат и вкус приготвят бонбони, разливат гъстата течност в бурканчета, а част от нея изсушават до смилането и на захарен пясък.

Този вид естествен подсладител, освен вкусен, е и много полезен и богат на минерали и витамини, тъй като корените на палмовите дървета се спускат дълбоко в земята, откъдето извличат много ценна вещества.

В тези селца ще видим и как се вари оризова ракия, предлага се и анансово вино в бутилки….

Късно следобед нашият шофьор и екскурзоводът ще ни изпратят до летището на Сием Рийп за нашия полет към Хо Ши Мин сити. Нощувка в Хо Ши Мин.

Ден 12 – Хо Ши Мин – Доха

Полетът с Катарските авиолинии е сутринта в 08:55 часа. В Доха пристигаме в 13:00 часа.

Процедурата по влизане в страната е опростена. На гише се заплаща такса от 100 катарски реала, което е около 50 лева /може и с карта да се плати/.

Българските граждани не се нуждаят от виза, така че граничните власти поставят печат в паспорта.

Нужно е да покажем и електронен билет или бордна карта за полета, с който ще напуснем Доха на следващия ден.

Хотелът, в който ще бъдем настанени /https://mena.premierinn.com/en/hotel/doha-airport-hotel /, се намира недалеч от летището.

След настаняване и почивка в хотела, в по-късния следобед ще излезем на обиколка забележителности в Доха. Обиколка е включена в цената и няма да се събират допълнително пари за нея от „Медика турс”. Както в повечето горещи страни, така и тук пазарите отварят
надвечер и тогава настъпва оживлението в катарската столица. Вечерта можете да се разходите и самостоятелно в района. Бреговата ивица е на пешеходно разстояние от хотела.

Нощувка в хотела в Доха.

 • 55 - Доха
 • 54 - Доха

Ден 13. Полет Доха – София

Полетът от Доха за София е в 7:30 часа сутринта. Ще се отправил към летището към 5 часа сутринта, тъй като макар да нямаме чекиране, разстоянията вътре в самото летище са твърде големи.

Пристигане в София в 11:50 часа

Цената е изчислена на база човек настанен в двойна стая. За самостоятелно настаняване се заплащат допълнително 700 лева

Хотели по програмата

 

Ханой – Hong Ngoc Dynastie Hotel (3*) www.hongngochotels.com;

Халонг Бей –  La Regina Royal Cruise (4*) www.lareginacruises.com;

Хой Ан – Hoi An Blue Sky (3*) www.hoianbluesky.com;

Хо Ши Мин сити – Avanti Boutique Hotel (3*) www.avantiboutique.vn;

Чао Док – Chau Pho Hotel (3*) www.chauphohotel.com;

Сием Рийп – Angkor Holiday Hotel (3*) www.angkorholidayhotel.com;

Хо Ши Мин сити /последна вечер/ – Tan Son Nhat Saigon Hotel (3*) www.tansonnhathotelgroup.com;

Доха – https://mena.premierinn.com/en/hotel/doha-airport-hotel

All credentials for this is video is on the channel National Georgraphic