• Продължителност

  14 дни от 17 – 30 ноември 2023 г.

 • Локация

  Виетнам, Камбоджа и Тайланд

 • Брой места

  група: минимум 10 човека

 • Цена

  5460 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Специална програма за пътешественици

Представяме ви нашата авторска програма по дестинацията Виетнам, Камбоджа и Тайланд с внимателен подбор на най-вълнуващите места и приключения, сред които и придвижване със скоростна лодка от пристанищния виетнамски град Чао Док до столицата на Камбоджа – Пном Пен. Освен известните древни храмове и вълшебна природа, които съпътстват маршрута, ще се насладите на усещането да сте в „Ръцете на Бог“, докато преминавате през по Златния мост в планината Ба На Хил, ще стигнете до залят от речната вода храм, известен като „Долината на хилядите лингами“ в камбоджанската джунгла…и още много утъпкани и неутъпкани е откриете с нас, докато създавате своите уникални истории.

Ден 1

Ден 1  – излитане от летище София на обед с Катарските Авиолинии. Времето за връзка с полет за Ханой на летището в Доха е около 2 часа и 40 минути, а общата продължителност на двата полета с престоя за връзка е 14 часа.

Ден 2 Ханой

– Пристигане в 07:35 часа /местно време/ на международното летище на Ханой. Получаване на виза при пристигане на летището. Посрещане на летището и трансфер до хотела.  След настаняване и освежаване, ще имаме полудневен тур из столицата на Виетнам, от която интересна е предимно старата част.
На първо място естествено е Храма на Литературата, където се е помещавал и първия университет на Виетнам. Сега той е посветен на Конфуцианството /Някога северната част на Виетнам е била владение на Китай/.
По-късно ще имате удоволствието да се насладите на етнологическия музей. Той е разположен западно от сити центъра на града. Този музей предлага декори, илюстриращи бита на всички 54 етнически групи , включително сложни и колоритни костюми от планинските райони, плетива, музикални инструменти, риболовни принадлежности, работни инструменти и др. Експозицията продължава в градините с очарователни примери за малцинствени жилища от царските до тези на етническите групи в централните планини.

След това може да се впуснем едночасова колоездачна обиколка през оживения стар квартал, където може да се видят търговци, продаващи стоки, както са правили това от векове!

Вечерта по желание може да се присъства на куклено шоу на вода.

/това се решава на място, входът е 7 долара и още около 5 за транспорта и гида/ . Нощувка в хотел в Ханой.

Ден 3 Ханой – Халонг Бей

Разположен в Голф Тонкин, Halong Bay е едно от най-невероятните природни чудеса на света – залив с повече от 3000 острова, които времето, вятърът и вълните са изваяли във фантастични форми. Най-добрият начин да изследваме това магическо пространство е чрез круиз на борда на кораб, който ще ни поведе измежду тези карстови скали, които са като приказни замъци, пълни със скалисти кули и скрити пещери.

Заливът е осеян с малки острови, девствени пясъчни плажове край тюркоазената вода, които са отличен фон за плуване или просто да се любуваме на гледките…

Програма за круиза

7:45 ч  – След закуска, нашият гид  ще ни посрещне в хотела. Тръгваме към Халонг с частен микробус.
– По пътя ще се насладим на спокойна природа, докато пътуваме през селските райони, земеделските земи и делтата на Червената река.  Ще спрем за почивка по пътя на живописно място. Ще посетим и ферма за бисерни миди и богат шоурум, откъдето могат да се закупят оригинални бижута с истински перли /е, отгледани във фермата/ Времето от Ханой до залива Халонг е приблизително 3 ½ часа.
12 – 12.30 /приблизително/ – Пристигане на Туан Чау Марина. Посрещане на борда на круизния кораб. Напитка за добре дошли, запознаване с капитана на нашето плаване и екипажа, който ще се грижи за приятния ни престой. След краткия брифинг, по време на който ще научим много неща за залива, следва настаняване в кабините и кратък отдих, докато се сервира обедът.

Корабът вече е вдигнал платна, а ние ще се наслаждаваме на обяд с типична местна храна /морски дарове/ на откритата тераса-трапезария. /Ако вали дъжд – обядът ще се сервира във вътрешния ресторант на кораба./

Следобед

– Пристигаме в Изненадваща пещера  (Surprising Cave). Когато се впуснем да я изследваме, ще разберем защо и как пещерата е кръстена „Изненадваща”.

– Стигаме до бреговете на остров Титоп. Пускаме котва в спокойните води, заобиколени от красиви островчета. Ще посетим остров Титоп, който е подходящ за плуване, гмуркане с шнорхел или кратка разходка до върха на острова, откъдето се откриват шеметни гледки към залива Халонг.
– Връщане в каютите за кратко освежаване и след това в ранната вечер имаме свободно време за наслада на терасата на кораба, където можем да се полюбуваме на залеза, да завържем нови приятелства, да се отпуснем в шезлонга и да си починем преди вечеря.

За вечеря отново ще бъде сервирано оригинално виетнамско меню.

– След вечеря можем да се възползваме от коктейлния бар на борда, ако все още имаме сила за други забавления.

Ден 4 Halong Bay – Danang /вътрешен полет/ – Хой Ан – закуска, лек обяд

06:30 – За ранобудните ще има сесия на тай чий на палубата на кораба. Ще концентрираме ума, ще заредим тялото с енергия за деня, ще посрещнем изгрева…
07:00 – 08:00: Традиционна местна закуска.
08:00  – продължаваме със зашеметяващите гледки на залива и неговите живописни варовикови острови, докато плаваме през спокойните смарагдови води към Пещерата Луон (Hang Luon) – Вземаме бамбукова лодка, управлявана от местни жители, за да проникнем с нея в пещерата и да видим нейната уникална красота отвътре.
10:00 – докато нашият круиз ни води през други красиви акценти в залива на борда на кораба може да се присъединим към кратък курс по демонстрация на готвене, как да направим пролетни ролца преди ранния обяд.
12:00 ч. – Нашето пътуване в залива приключва и се насочваме към пристанището, където ще ни чака нашия ван за трасфер до летището в Ханой.
Късно следобед хващаме вътрешен полет до Данаг.

Пристигаме в Дананг, откъдето с гид и микробус се отправяме към Хой Ан.  Настаняване,  свободно време и нощувка в Хой Ан.

Ден 5 – Хой Ан /обиколка забележителности и круиз по реката, нощувка в Хой Ан/

Това е едно от най-невероятните места във Виетнам. Там сякаш времето е спряло, преди повече от 300 години, когато е изграждан този пристанищен град на брега на Поетичната река и близо до делтата й при вливането в морето.  Вечерта е свободна за разходки и изследване на пространството на този фантастичен град, който изглежда като декор от филм.

Препоръчвам ви романтични вечери край реката, където нощта блести от цветни фенери, огньове по водите на реката, романтични лодки по залез…

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, отколкото в древния пристанищен град Хой Ан, който векове наред е бил главен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци. Ще откриете много старинни домове, храмове, пагоди, мостове и магазини в различна степен на съхраненост, даващи възможност на посетителите за бавна и спокойна разходка из вековете.

Една от ярките архитектурни забележителности е 400-годишния японски покрит мост, асамблеята Phuc Kien, местният пазар на риба …

Навсякъде в града се виждат редица художествени галерии и шивашки магазини.
По залез сме предвидили и круиз с лодка по река Thu Bon River – Поетичната река,  която оформя зелената природа и преминава през богатата културна среда на древното наследство на Хой Ан. Вечерта на сбогуването с Виетнам ви препоръчвам да се потопите за последно в невероятната романтика на някои от ресторантите по брега, да се насладите на представление на уличните музиканти, за да отнесете завинаги със себе си тази неповторима атмосфера на древния, но постоянно обновявавщ се Виетнам…
Нощувка в хотела в Хой Ан.

Ден 6 – Планината Ба На Хил, Ръцете на Бог, полет за Хо Ши Мин сити, нощувка в Хо Ши Мин

Рано сутринта след закуска с багажа и автобуса се отправяме към Дананг, като по пътя спираме на Мраморната Планина и на красивата плажна ивица за снимки и малки почивки. Продължаваме към приключението, наречено Ба На Хил. То крие толкова много тайни и толкова изпълнени с фантазия атракции, че едва ли може да се опише в няколко реда.

Входът към парка се намира на около 40 минути с автомобила от Да Нанг. Там всеки усеща, че е попаднал в един съвсем различен свят.

С прозрачен кабинков лифт за няколко минути се достига до върха на планината, който е на около 1500 метра над морското равнище.

Гледките при изкачване още са фантастични и буквално спират дъха. На самия връх на планината човек има чувството, че попада в старинно френско градче. Замъци, тематични павилиони, приказни герои, френска винарска изба, японска чайна, център за дегустация на бира, вкусна и безопасна „улична храна”, градини с фантастични цветя – това са само част от атракциите, които населяват този мистичен свят.

Планината към върха всъщност е опасана с мрежа от лифтове – един от тях отвежда до най-новата и станала светкавично световно популярна

атракция Златния мост, известен още като „Ръцете на Бог”.

Символично са представени две длани, крепящи златна нишка, което всъщност е мост, излизащ сякаш от земята. В края на моста има градина с цветя и фонтани.
Следобед слизаме от планината към крайбрежното градче Да Нанг, откъдето ще се качим на вътрешен полет към Хо Ши Мин сити /старо име Сайгон/. Полетът е в 19 часа, по разписание трябва да сме там в 20/30 часа вечерта.
Настаняваме се в хотела и имаме свободно време за вечеря, която препоръчвам да е в ресторанта на покрива на хотела ни – изключително романтично и красиво място с фенери и спиращи дъха гледки към съседните високи сгради. Снимките ще ви кажат повече:

Ден 7 –Хо Ши Мин /Сайгон/ – Тунелите Ку-чи

След закуска в хотела, нашият бус ще ни отведе до известният комплекс  тунелите Ку Чи – невероятна подземна мрежа дълга около 200 км, построена от виетнамските бойци по време на дългата борба за независимост. Това е един истински подземен град с впечатляващи мащаби.

В тунелите има болници, подслони и училища и са използвани като военна база по време на виетнамската война.

Разбира се ние няма да пропътуваме всичките 200 километра, но това място лъха на история и местен героизъм и има обособена част за посетители.

Времето следобед ще бъде посветено на разглеждане на централната част на бившата столица на Южен Виетнам, ще има свободно време за опознаване на оживената търговско част на града, която се намира в близост до хотела, където сме настанени.

Нощувка в хотела в Хо Ши Мин сити.

Ден 8 – Хо Ши Мин – Бен Трей – Вин Лонг – Чау Док

След закуска с нашия гид заминаваме за делтата на Меконг, оставяйки шума и суетата на града, за да пътуваме през живописната провинция на Виетнам с оризовите масиви и старинни селца.

Това, което ще преживеем днес, е истинско потапяне в бита и културата на южно виетнамското население.

Това е район, в който се отглеждат най-много  тропически плодове, най-много ориз, най-разнообразна речна и морска храна. Ако времето позволява, ще има разходка с велосипеди, ако е дъждовно или ако има хора, които не могат да се качат на колело, ще се насладят на приключение с открит моторен файтон. С гребни лодки, между сведените клони на тъй наречения воден кокосов орех, ще стигнем до местна ферма, където ще пием сока на пресни кокосови орехи, ще опитаме откъснати от градината различни пресни тропически плодове. Ще можем за разпуснем в хамаците на екзотичните градини и да се насладим на богат обяд от рибни и рачешки деликатеси в местен дом.

В късния следобед се отправяме към пристанищния град Чау Док, където ще нощуваме, тъй като на следващия ден предстои ново водно приключение, но този път преминаващо през две държави – от Виетнам към Камбоджа.  Преходът с автобус от Бен Трей до Чау Док е около 5 – 6 часа, в зависимост от трафика. Настаняване и нощувка в Чау Док.

Ден 9 – Chau Doc – Пном Пен – Сием Рийп / Скоростна лодка и частен бус

Закуска в хотела. Това е денят на истинския пътешественик.

Настройте се за целодневно пътуване, в което най-важното не е просто да стигнем от точка А до точа Б, но да можем да се наслаждаваме и забавляваме с всяка гледка и преживяно по пътя, който днес ще е и по вода, и по суша

Рано сутринта напускаме хотела и се качваме на скоростна лодка, с която за около 5 часа и половина изминаваме разстоянието от Chau Doc до Пном Пен.  Гледките по пътя са невероятни. Има тоалетна и вода на борда. По пътя има и една спирка за кафе и кратко освежаване,след което спираме на граничния пункт при влизане в Камбоджа, където ще ни издадат камбоджанските визи.
Пристигане в Пном Пен около обед. Посрещане и приветствия от нашия местен гид. На самото пристанище има много красив и артистичен голям ресторант, където можем да отдъхнем и да обядваме. След като презаредим батериите с кратък обяд и освежаване,  заминаваме с честен бус към заветния и мистериозен Сием Реап – старата столица на Комбоджа, където са намират едни от най-уникалните древни храмове.  Пътят до там, с включена почивка, също отнема между 5 и 6 часа. Нощувка в Сием Рийп.

Ден 10 Сием Рийп – Ангкор Ват – Ангкор Том

Закуска в хотела. Това е много специален и наситен с действия и впечатления ден, през който ще разгледаме някои от най-красивите храмове на Ангкор. Посещаваме античната столица на Ангкор Том (12 век): южната порта с огромните си статуи, изобразяващи издигането на океана с мляко; храма Байон, уникален със своите 54 кули, украсени с над 200 усмихнати лица на Авовукитесвара;  Фименакас; Кралското ограждение, терасата на слоновете и терасата на прокажения крал. Посещение на най-известния от всички храмове на равнината на Ангкор: Ангкор Ват.
Храмовият комплекс обхваща 81 хектара и е сравним по размер с императорския дворец в Пекин. Нейните отличителни пет кули са украсени с камбоджанското знаме. Шедьовърът от 12-ти век се смята за най-добрия пример за класическо кхмерско изкуство и архитектура.

Този наситен с впечатления ден ще завърши с вечеря и кхмерски танци.  

За пътешественици, които жадуват за културни забележителности на Камбоджа, посещението в Камбоджа не е пълно, без да присъстват на поне едно традиционно танцово представление, наричано „Apsara Dance“. Традиционният кхмерски танц е по-добре описан като „танцова драма“, тъй като танците не са само танц, а имат за цел да предадат житейска история или мъдро послание.  Нощувка в Сием Рийп.

Ден 11 – Сием Рийп – Kbal Spean – Banteay Srei – Banteay Samre – Банкок

Закуска в хотела. Нашето приключение сред мистериозни храмове и джунгли продължава. Днес пътуваме до Kbal Spean, на 50 километра североизточно от Сием Реап или на 18 километра от Banteay Srei.

Оригиналното наименование на комплекса е „река на хиляди лингами“.

Представлява сложно издълбано речно корито, дълбоко в подножието на камбоджанската джунгла. Пригответе се за незабравимо предизвикателство – трек между скали и лиани и дива тропическа растителност до достигане на водопад, богато декориран с останки от храмови комплекси. Докато пътуваме в долината около Сием Рийп, където буквално е осеяно с разпалващи въображението руини и наколни жилища, които са естествена архитектура за селата в този район, ще спрем в едно от селищата, където хората са се специализирали в добиването на палмова захар.  Методът е уникален, практикуван от векове – мъжете се катерят до върха на палмите, където от съцветията на определен вид буквално изцеждат сладкия сок.

След това жените го варят, докато се сгъсти и течността се изпари. Тогава от гъстата захарна маса с уникален естествен аромат и вкус приготвят бонбони, разливат гъстата течност в бурканчета, а част от нея изсушават до смилането и на захарен пясък. Този вид естествен подсладител, освен вкусен, е и много полезен и богат на минерали и витамини, тъй като корените на палмовите дървета се спускат дълбоко в земята, откъдето извличат много ценна вещества.

В тези селца ще видим и как се вари оризова ракия, предлага се и анансово вино в бутилки…

Късно следобед нашият шофьор и екскурзоводът ще ни изпратят до летището на Сием Рийп, където ще вземем полет за Банкок. На летището в столицата на Тайланд ще ни чака нашия гид и частен бус, който ще ни отведе към хотела. Нощувка в Банкок.

Ден 12 – Банкок – плаващия пазар Дамноен Садуак и пазарът на жп линията

възможност за круиз с вечеря по река Чао Прая,  нощувка в Банкок

Дамноен Садуак е името на най-големият световно известен плаващ пазар в Банкок, една емоция и зареждане на сетивата с цветове и екзотични вкусове, която се запечатва завинаги в спомените. Тръгваме рано сутринта след ранна закуска, тъй като пазарът е разположен на около 100 километра западно от Банкок. Той функционира официално от 1967 година.  Тук може да се купят както всякакъв вид екзотични плодове, така и традиционни храни, дрехи и сувенири от колоритните натоварени със стоки лодки и дюкяните по брега на канала.

Съвсем наблизо се намира друг световно известен пазар, познат като Пазара с влака/ Меклонг стейшън/. Това е пазар, където основно се продава прясна морска храна. Линията Маеклонг е дълга почти 67 km. Когато местните власти решили да я прокарат през пазара, той трябвало да бъде преместен, но хората, живеещи и търгуващи в този район, отказали. Останали там, на същото място, и до ден днешен продължават да продават своята продукция върху и около ЖП линията. Когато влаковата композиция наближи, хората с отработени движения събират стоката си, за да разчистят релсите и веднага след него също така светкавично отново разполагат продуктите за търговия

Късно следобед се прибираме в Банкок.

Възможност за круиз с включена вечеря и парти на борда корабче по река Чао Прая. Цената е 55 долара. Заявява се при записване в офиса на фирмата, а парите ще се съберат на място в Банкок. Тръгване от хотела за круиза в 17:30 часа, качване на борда и настаняване в 18:30 часа. Вечерята и програмата на кораба са от 19:30 до 21:30 часа, след което ще бъдем върнати в хотела.
Нощувка в Банкок.

 

Ден 13 – Полудневен тур из Банкок и вечерта излитане за София

Днес ни предстои „черешката на тортата” в Банкок.  Никой турист не си тръгва от Банкок без да е видял неговите символи като Кралския дворец и Храма на изумрудения Буда; Златният Буда в медитираща поза, изваян от масивно злато с обща тежест 5 тона и заради уникалността си записан в книгата на рекордите „Генес”; Храма на зората; реката Чао Прая;  Храма на полегналия Буда,  … Времето преди полета ни ще бъде наситено с всички тези красоти…

Полетът ни към дома /през Доха/ е в 20.25 часа с Катарските Авиолинии.

Малко преди полунощ местно време пристигаме в столицата на Катар – Доха. Времето за престой и изчакване на полета от Доха за София е около 8 часа. Който иска може да си наеме хотелска стая на самото летище, а можем и да излезем от летището и от някое туристическо бюро да си наемем подходящ транспорт за обиколка из нощна Доха, която изглежда почти мистично през нощта. Градът е безопасен за нощна обиколка. Местните хора разказват, че дори не заключват колите си, защото никой не смее да посегне на нещо чуждо, камо ли на жена, заради драконовските закони срещу престъпността и обилния видеоконтрол.

Ден 14

Рано сутринта излитаме от Доха за София.

По разписание пристигаме в България в 11:25 часа.