• Продължителност

  14 дни от 14 – 27 ноемрви 2024 г.

 • Локация

  Виетнам, Камбоджа и Тайланд

 • Брой места

  Минимум 12 човека, максимум 20

 • Цена

  5490 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Специална програма за пътешественици

с включени самолетни билети София-Ханой и Банкок-София, както и вътрешни полети Ханой – Дананг / Дананг – Сайгон и Сием Рийп /Камбоджа/ – Банкок /Тайланд/; трансфери; хотели; круизи; закуски; три обяда и две вечери; входни такси; частен транспорт за групата с климатизирани автобуси; бутилирана вода по 1 литър на ден; екскурзоводско обслужване; водач от „Медика турс”; скоростна лодка от виетнамското пристанище Чао Док до камбоджанската столица Пном Пен; един трансфер с частен автобус между Пном Пен и Сием Рийп; вечерна шоу програма на традиционни кхмерски танци….

Виетнам, Камбоджа и Тайланд 2024 г.

Ден 1 – 14 ноември

излитане от летище София на обед с Катарските Авиолинии. Времето за връзка с полет за Ханой на летището в Доха е около 2 часа и 40 минути, а общата продължителност на двата полета с престоя за връзка е 14 часа.

Ден 2 -15 ноември – Ханой – Пристигане в 07:35 часа /местно време/ на международното летище на Ханой.

Получаване на виза при пристигане на летището. Посрещане на летището и трансфер до хотела. След настаняване и освежаване, ще имаме полудневен тур из столицата на Виетнам, от която интересна е предимно старата част.

На първо място естествено е Храма на Литературата, където се е помещавал и първия университет на Виетнам. Сега той е посветен на Конфуцианството /Някога северната част на Виетнам е била владение на Китай/.

По-късно ще имате удоволствието да се насладите на етнологическия музей. Той е разположен западно от сити центъра на града.

Този музей предлага декори, илюстриращи бита на всички 54 етнически групи , включително сложни и колоритни костюми от планинските райони, плетива, музикални инструменти, риболовни принадлежности, работни инструменти и др.

Експозицията продължава в градините с очарователни примери за малцинствени жилища от царските до тези на етническите групи в централните планини.

 • 41 - Храм на Литературата Ханой

След това може да се впуснем едночасова колоездачна обиколка през оживения стар квартал, където може да се видят търговци, продаващи стоки, както са правили това от векове! Вечерта по желание може да се присъства на куклено шоу на вода /това се решава на място, входът е 7 долара и още около 5 за транспорта и гида/ .

Нощувка в хотел в Ханой.

Ден 3 – 16 ноември – Ханой – залива Халонг /круиз/ – закуска, обяд, вечеря

Разположен в Голф Тонкин, Halong Bay е едно от най-невероятните природни чудеса на света – залив с повече от 3000 острова, които времето, вятърът и вълните са изваяли във фантастични форми. Най-добрият начин да изследваме това магическо пространство е чрез круиз на борда на кораб, който ще ни поведе измежду тези карстови скали, които са като приказни замъци, пълни със скалисти кули и скрити пещери.

Заливът е осеян с малки острови, девствени пясъчни плажове край тюркоазената вода, които са отличен фон за плуване или просто да се любуваме на гледките…

Програма за круиза:

7:45 ч. – След закуска нашият гид ще ни посрещне в хотела. Тръгваме към Халонг с частен микробус.

По пътя ще се насладим на спокойната природа, докато пътуваме през селските райони, земеделските земи и делтата на Червената река. Ще спрем за почивка на живописно място. Ще посетим и ферма за бисерни миди, както и богат шоурум, откъдето могат да се закупят оригинални бижута с истински перли, отгледани във фермата. Времето от Ханой до залива Халонг е приблизително 3 ½ часа.

12:00 – 12:30 (приблизително) – Пристигане на Туан Чау Марина. Посрещане на борда на круизния кораб. Напитка за добре дошли, запознаване с капитана на нашето плаване и екипажа, който ще се грижи за приятния ни престой. След краткия брифинг, по време на който ще научим много неща за залива, следва настаняване в кабините и кратък отдих, докато се сервира обедът.

Корабът вече е вдигнал платна, а ние ще се наслаждаваме на обяд с типична местна храна (морски дарове) на откритата тераса-трапезария. (Ако вали дъжд – обедът ще се сервира във вътрешния ресторант на кораба.)

Следобед:

 • 10 - Халонг Бей Виетнам
 • 11 - Храна на кораба в Халонг бей
 • 6 - Виетнам Халонг
 • Заливът Халонг Бей
 • 15 - Пещера в Халонг Виетнам
 • 13 - Халонг храна на кораба Виетнам
 • 16 - Халонг Виетнам
 • 12 - Халонг плаващ дом Виетнам
 • 8 - Виетнам Халонг ферма за перли
 • Халонг Бей круиз
 • Халонг Бей Виетнам
 • Пристигаме в Изненадващата пещера (Surprising Cave). Когато се впуснем да я изследваме, ще разберем защо и как пещерата е получила името „Изненадваща“ 🙂.
 • – Продължаваме с плаването и пускаме котва в спокойните води, заобиколени от красиви островчета. Ще посетим някой от островите, който е подходящ за плуване и гмуркане с шеметни гледки към залива Халонг.
 • Връщане в каютите за кратко освежаване и след това в ранната вечер имаме свободно време за наслада на терасата на кораба, където можем да се полюбуваме на залеза, да завържем нови приятелства, да се отпуснем в шезлонга и да си починем преди вечеря.
 • Готварски курс: ще се научим как се правят традиционни пролетни ролца от финни оризови листи.
 • За вечеря отново ще бъде сервирано оригинално виетнамско меню.
 • След вечеря можем да се възползваме от коктейлния бар на борда, ако все още имаме сила за други забавления.

Ден 4 -17 ноември Халонг Бей – Danang /вътрешен полет/ – Хой Ан – закуска, лек обяд

06:30 – За ранобудните ще има сесия на тай чий на палубата на кораба. Ще концентрираме ума, ще заредим тялото с енергия за деня, ще посрещнем изгрева…
07:00 – 08:00: Традиционна лека местна закуска.
08:00 – продължаваме със зашеметяващите гледки на залива и неговите живописни варовикови острови, докато плаваме през спокойните смарагдови води към Пещерата Луон (Hang Luon) – Вземаме бамбукова лодка, управлявана от местни жители, за да проникнем с нея в пещерата и да видим нейната уникална красота отвътре. /Последователността на посещение на двете пещери може да бъде разменена./
11:00 – Ранен обяд /брънч/.
12:00 ч. – Нашето пътуване в залива приключва и се насочваме към пристанището, където ще ни чака нашия ван за трансфер до летището в Ханой.

– Късно следобед хващаме вътрешен полет до Данаг.
– Пристигаме в Дананг, откъдето с гид и микробус се отправяме към Хой Ан. Настаняване, свободно време и нощувка в Хой Ан.

52 - Хой Ан Виетнам

Ден 5 – 18 ноември – Хой Ан /обиколка забележителности и круиз по реката, нощувка в Хой Ан/

Това е едно от най-невероятните места във Виетнам.

Там сякаш времето е спряло, преди повече от 300 години, когато е изграждан този пристанищен град на брега на Поетичната река и близо до делтата й при вливането в морето. Вечерта е свободна за разходки и изследване на пространството на този фантастичен град, който изглежда като декор от филм.

Препоръчвам ви романтични вечери край реката, където нощта блести от цветни фенери, огньове по водите на реката, романтични лодки по залез…

 • 44 - Хой Ан
 • 43 - Хой Ан
 • 33 - Хой Ан
 • 32 - Хой Ан Виетнам японски мост
 • 30 - Хой Ан Виетнам
 • 30 - Хой Ан Виетнам
 • 29 - Хой Ан Виетнам
 • 28 - Хой Ан Виетнам поетичната река
 • 27 - Хой Ан Виетнам
 • Хой Ан /Виетнам/
 • Хой Ан /Виетнам/
 • 25 - Хой Ан Виетнам
 • 26 - Хой Ан Виетнам
 • 5 - Виетнам Хой Ан

Никъде чарът и историята на Виетнам не са устояли по-дълго, отколкото в древния пристанищен град Хой Ан, който векове наред е бил главен център за японските, португалските, холандските, арабските, китайските и френските търговци и моряци.

Ще откриете много старинни домове, храмове, пагоди, мостове и магазини в различна степен на съхраненост, даващи възможност на посетителите за бавна и спокойна разходка из вековете.

Една от ярките архитектурни забележителности е 400-годишния японски покрит мост, асамблеята Phuc Kien, местният пазар на риба …

Навсякъде в града се виждат редица художествени галерии и шивашки магазини.

По залез сме предвидили и круиз с лодка по река Thu Bon River – Поетичната река, която оформя зелената природа и преминава през богатата културна среда на древното наследство на Хой Ан.

Вечерта на сбогуването с Виетнам ви препоръчвам да се потопите за последно в невероятната романтика на някои от ресторантите по брега, да се насладите на представление на уличните музиканти, за да отнесете завинаги със себе си тази неповторима атмосфера на древния, но постоянно обновявавщ се Виетнам…

Нощувка в хотела в Хой Ан.

Ден 6 – 19 ноември – Планината Ба На Хил, Ръцете на Бог, полет за Хо Ши Мин сити, нощувка в Хо Ши Мин.

Рано сутринта след закуска с багажа и автобуса се отправяме към Дананг, като по пътя спираме на Мраморната Планина и на красивата плажна ивица за снимки и малки почивки.

Продължаваме към приключението, наречено Ба На Хил.
То крие толкова много тайни и толкова изпълнени с фантазия атракции, че едва ли може да се опише в няколко реда.

Входът към парка се намира на около 40 минути с автомобила от Да Нанг.

Там всеки усеща, че е попаднал в един съвсем различен свят.

С прозрачен кабинков лифт за няколко минути се достига до върха на планината, който е на около 1500 метра над морското равнище.
Гледките при изкачване още са фантастични и буквално спират дъха. На самия връх на планината човек има чувството, че попада в старинно френско градче. Замъци, тематични павилиони, приказни герои, френска винарска изба, японска чайна, център за дегустация на бира, вкусна и безопасна „улична храна”, градини с фантастични цветя – това са само част от атракциите, които населяват този мистичен свят.

Виетнам и Камбоджа

Планината към върха всъщност е опасана с мрежа от лифтове – един от тях отвежда до най-новата и станала светкавично световно популярна атракция Златния мост, известен още като „Ръцете на Бог”.

Символично са представени две длани, крепящи златна нишка, което всъщност е мост, излизащ сякаш от земята.

В края на моста има градина с цветя и фонтани.

Следобед слизаме от планината към крайбрежното градче Да Нанг, откъдето ще се качим на вътрешен полет към Хо Ши Мин сити /старо име Сайгон/.

Настаняваме се в хотела и имаме свободно време за вечеря, която препоръчвам да е в ресторант на покрива на някой хотел – изключително романтично и красиво място с фенери и спиращи дъха гледки към съседните високи сгради.

Снимките ще ви кажат повече:

След закуска в хотела, нашият бус ще ни отведе до известният комплекс тунелите Ку Чи – невероятна подземна мрежа дълга около 200 км, построена от виетнамските бойци по време на дългата борба за независимост.

Това е един истински подземен град с впечатляващи мащаби.

В тунелите има болници, подслони и училища и са използвани като военна база по време на виетнамската война.

Разбира се ние няма да пропътуваме всичките 200 километра, но това място лъха на история и местен героизъм и има обособена част за посетители.

 • 34 - Тунели Ку Чи Ku Chi
 • 35 - Тунели Ку Чи - Ku Chi

Времето следобед ще бъде посветено на разглеждане на централната част на бившата столица на Южен Виетнам с архитектурните паметници от френската колониална епоха, като прословутия Пощенски офис.

След това ще се разходим из пазара Ben Thanh за търговия на дребно, където могат да бъдат открити интересни стоки от местните занаяти и др. Ще имаме свободно време за опознаване на оживената търговско част на града, която се намира в близост до хотела, където сме настанени.

Нощувка в хотела в Хо Ши Мин сити.

Ден 8 – 21 ноември – Хо Ши Мин – Бен Трей – Вин Лонг – Чау Док

След закуска с нашия гид заминаваме за делтата на Меконг, оставяйки шума и суетата на града, за да пътуваме през живописната провинция на Виетнам с оризовите масиви и старинни селца. Това, което ще преживеем днес, е истинско потапяне в бита и културата на южно виетнамското население. Това е район, в който се отглеждат най-много тропически плодове, най-много ориз, най-разнообразна речна и морска храна.

Ако времето позволява, ще има разходка с велосипеди, ако е дъждовно или ако има хора, които не могат да се качат на колело, ще се насладят на приключение с открит моторен файтон.

С гребни лодки, между сведените клони на тъй наречения воден кокосов орех, ще стигнем до местна ферма, където ще пием сока на пресни кокосови орехи, ще опитаме откъснати от градината различни пресни тропически плодове. Ще можем за разпуснем в хамаците на екзотичните градини и да се насладим на богат обяд от рибни и рачешки деликатеси в местен дом.

 • 4 - Виетнам делтата на Меконг
 • Делтата на Меконг
 • 50 - Делтата на Меконг
 • 42 - Меконг

В късния следобед се отправяме към пристанищния град Чау Док, където ще нощуваме, тъй като на следващия ден предстои ново водно приключение, но този път преминаващо през две държави – от Виетнам към Камбоджа.

Преходът с автобус от Бен Трей до Чау Док е около 5 – 6 часа, в зависимост от трафика. Настаняване и нощувка в Чау Док.

Настаняване и нощувка в Чау Док.

Закуска в хотела. Това е денят на истинския пътешественик. Настройте се за целодневно пътуване, в което най-важното не е просто да стигнем от точка А до точа Б, но да можем да се наслаждаваме и забавляваме с всяка гледка и преживяно по пътя, който днес ще е и по вода, и по суша 🙂

Рано сутринта напускаме хотела и се качваме на скоростна лодка, с която за около 5 часа и половина изминаваме разстоянието от Chau Doc до Пном Пен. Гледките по пътя са невероятни. Има тоалетна и вода на борда. По пътя има и една спирка за кафе и кратко освежаване,след което спираме на граничния пункт при влизане в Камбоджа, където ще ни издадат камбоджанските визи.

Пристигане в Пном Пен около обед. Посрещане и приветствия от нашия местен гид. След като презаредим батериите с кратък обяд и освежаване, ще се запознаем с кралския дворец. Той е построен от крал Нородом през 1866 г. на мястото на стария град. Една от най-впечатляващите части на двореца е Сребърната пагода, разположена на територията на Кралския дворец, Сребърната пагода е наречена така заради поди пода й, който е покрит от 5000 сребърни плочки.

След раглеждането на двореца с частен автобус продължаваме към заветния и мистериозен Сием Реап – старата столица на Комбоджа, където са намират едни от най-уникалните древни храмове. Пътят до там, с включена почивка, също отнема между 5 и 6 часа.

Нощувка в Сием Рийп.

73 Пном Пен

Ден 10 – 23 ноември – Сием Рийп – Ангкор Ват – Ангкор Том

Закуска в хотела.

Това е много специален и наситен с действия и впечатления ден, през който ще разгледаме някои от най-красивите храмове на Ангкор.

Посещаваме античната столица на Ангкор Том (12 век): южната порта с огромните си статуи, изобразяващи издигането на океана с мляко; храма Байон, уникален със своите 54 кули, украсени с над 200 усмихнати лица на Авовукитесвара; Фименакас;

Кралското ограждение, терасата на слоновете и терасата на прокажения крал.

Посещение на най-известния от всички храмове на равнината на Ангкор: Ангкор Ват.

Храмовият комплекс обхваща 81 хектара и е сравним по размер с императорския дворец в Пекин. Неговите отличителни пет кули са украсени с камбоджанското знаме. Шедьовърът от 12-ти век се смята за най-добрия пример за класическо кхмерско изкуство и архитектура.

Този наситен с впечатления ден ще завърши с вечеря и кхмерски танци. За пътешественици, които жадуват за културни забележителности на Камбоджа, посещението в Камбоджа не е пълно, без да присъстват на поне едно традиционно танцово представление, наричано „Apsara Dance“. Традиционният кхмерски танц е по-добре описан като „танцова драма“, тъй като танците не са само танц, а имат за цел да предадат житейска история или мъдро послание. Нощувка в Сием Рийп.

Нощувка в Сием Рийп.

Ден 11 – 24 ноември – Сием Рийп – Banteay Srei – Banteay Samre – Банкок

Закуска в хотела. Нашето приключение сред мистериозни храмове продължава. Днес пътуваме до Kbal Spean, на 50 километра североизточно от Сием Реап или на 18 километра от Banteay Srei.

Докато пътуваме в долината около Сием Рийп, където буквално е осеяно с разпалващи въображението руини и наколни жилища, които са естествена архитектура за селата в този район, ще спрем в едно от селищата, където хората са се специализирали в добиването на палмова захар.

Методът е уникален, практикуван от векове – мъжете се катерят до върха на палмите, където от съцветията на определен вид буквално изцеждат сладкия сок. След това жените го варят, докато се сгъсти и течността се изпари. Тогава от гъстата захарна маса с уникален естествен аромат и вкус приготвят бонбони, разливат гъстата течност в бурканчета, а част от нея изсушават до смилането и на захарен пясък. Този вид естествен подсладител, освен вкусен, е и много полезен и богат на минерали и витамини, тъй като корените на палмовите дървета се спускат дълбоко в земята, откъдето извличат много ценна вещества. В тези селца ще видим и как се вари оризова ракия, предлага се и анансово вино в бутилки….

Очаква ни най-изящният и най-старият от храмовете в долината на Ангкор Banteay Srei. Заради ювелирните каменни фрески, които неумолимото време не е могло да разруши, този комплекс е известен още като „Цитаделата на жените” или „Дамския храм”. Посветен е на боговете от индуския пантеон и много от фреските разказват истории от индийския епос.

Обиколката ни сред камбоджанските древни мистерии ще завърши с храма Banteay Samre, построен през третата четвърт на 12 век. Ще видим тайници, където са съхранявани съкровища, но за съжаление голяма част от тях безвъзвратно разграбени и продадени от мародери по времето на „Червените кхмери”.

Късно следобед нашият шофьор и екскурзоводът ще ни изпратят до летището на Сием Рийп, където ще вземем полет за Банкок. На летището в столицата на Тайланд ще ни чака нашия гид и частен бус, който ще ни отведе към хотела.

Нощувка в Банкок.

Ден 13 – 26 ноември – Банкок – плаващия пазар Дамноен Садуак и пазарът на жп линията – вечерта летище Банкок за хващане на нощния ни полет обратно

Дамноен Садуак е името на най-големият световно известен плаващ пазар в Банкок, една емоция и зареждане на сетивата с цветове и екзотични вкусове, която се запечатва завинаги в спомените. Намира се на около час и половина – два от центъра на тайландската столица.

Тръгваме сутринта след ранна закуска, тъй като пазарът е разположен на около 100 километра западно от Банкок. Той функционира официално от 1967 година. Тук може да се купят както всякакъв вид екзотични плодове, така и традиционни храни, дрехи и сувенири от колоритните натоварени със стоки лодки и дюкяните по брега на канала.

Съвсем наблизо се намира друг световно известен пазар, познат като Пазара с влака/ Меклонг стейшън/. Това е пазар, където основно се продава прясна морска храна, екзотични плодове и уникални сувенири на възможно най-ниските цени, които могат да се намерят в Банкок и околностите.

Линията Маеклонг е дълга почти 67 km. Когато местните власти решили да я прокарат през пазара, той трябвало да бъде преместен, но хората, живеещи и търгуващи в този район, отказали. Останали там, на същото място, и до ден днешен продължават да продават своята продукция върху и около ЖП линията. Когато влаковата композиция наближи, хората с отработени движения събират стоката си, за да разчистят релсите и веднага след него също така светкавично отново разполагат продуктите за търговия.
Заради изключително изгодните цени и богатото разнообразие от стоки това е едно чудесно място за финален шопинг преди края на това изключително вълнуващо пътешествие.

Вечерта ще имаме достатъчно свободно време за спокойна прощална вечеря в Банкок, след което се отправяме към летището. Добре е да сме там около 22:00 часа /4 часа преди полета/, защото това едно от най-натоварените летища в Азия и обикновено опашките там са доста досадни.

Ден 14 – 27 ноември – Полетът ни към дома /през Доха/ е в 02:10 часа с Катарските Авиолинии.

Малко преди полунощ местно време пристигаме в столицата на Катар – Доха. Времето за престой и изчакване на полета от Доха за София е около 6 часа. Който иска може да си наеме хотелска стая на самото летище, а можем и да излезем от летището и от някое туристическо бюро да си наемем подходящ транспорт за обиколка из нощна Доха, която изглежда почти мистично през нощта. Градът е безопасен за нощна обиколка. Местните хора разказват, че дори не заключват колите си, защото никой не смее да посегне на нещо чуждо, камо ли на жена, заради драконовските закони срещу престъпността и обилния видеоконтрол.

Ден 14 – Рано сутринта излитаме от Доха за София. По разписание пристигаме в България в 11:25 часа.

Цената е изчислена на база човек настанен в двойна стая. За самостоятелно настаняване се заплащат допълнително 750 лева.

All credentials for this is video is on the channel National Georgraphic