• Продължителност

  24 януари – 1 февруари 2024г. – 9 дни/8 нощувки

 • Локация

  Уганда

 • Брой места

  група: минимум 12 човека

 • Цена

  6880 лв.

За записване и всякакви въпроси, на които не откривате отговора тук, можете да звъните на телефон +359 884 407 030, както и да пишете на имейл office@medikatours.net.

Уганда

Наричат Уганда „Перлата на Африка”. Тази титла й дава не някой друг, а самият Уинстън Чърчил, запленен от девствената природа на тази все още неопитомена земя. Нашата 8-дневна персонализирана обиколка на Уганда включва най-добрите паркове и природни красоти, като „черешката на тортата” в това приключение, безспорно е трекингът с горили в гората Бвинди. Срещата с тези митични същества, най-едрите примати на планетата и, според легендата, осиновители на човешкото дете, станало известно като Тарзан, безспорно е преживяване за цял живот. Но не по- малко вълнуващи ще са срещите ни с удивителното племе Батва, известни като африканските пигмеи или както ги наричат местните „горските хора”.

Призната за дом на най-голямата концентрация на примати на планетата, благословена с най-мощния водопад Мърчисън, в който се изливат водите на великата африканска река Нил с натиск 300 кубични метра в секунда, грижливо съхраняваща девствена природа, Уганда е рай за любителите на приключенията и жадните да се доближат до легендарни животински видове в естествената им среда.
„Медика турс” заедно с нашите африкански партньори и приятели ще ви отведем на това забележително сафари в Перлата на Африка, което ще ви зареди със силни емоции и спомени за цял живот.

Ден 1 /24 януари/ сряда

Излитане от София с Турските авиолинии в 15:55 часа. Прикачване в Истанбул за полет към Ентебе, Уганда.

Ден 2 /25 януари/ – Четвъртък

Пристигане на летище Ентебе в 5:00 часа сутринта.
Екипът на нашите африкански партньори ще ни посрещне на летището, а приключението Уганда ще започне веднага.

С джиповете се отправяме към Национален парк Мърчисън Фолс (Murchison Falls NP), като първата ни спирка по пътя ще е в частния резерват Ziwa Rhino Sanctuary за едночасова разходка и снимки с носорози в естествената им среда, които са основните обитатели на парка. /Тъй като ще сме малко или много изморени, оставила съм тази разходка с носорози опционална. Цената е 50 долара и всеки може да реши дали да се включи на място. Останалите могат да починат един час на кафе до входа на парка./
От резервата за носорози се отправяме към Масинди, където ще спрем за обяд.

 • Норосого семейство Уганда екскурзия януари 2024
 • На пазар за банани - Уганда екскурзия януари 2024

След обяда пътят ни продължава към националния парк Мърчисън, където се намира и най-мощният водопад в света. Водопадът Мърчисън, известен още като Кабалега, се намира на река Нил между езерата Киога и Алберт в Уганда. Той се е образувал, когато цялата река Нил, която е широка между 100 и 120 метра преди спускането, е принудена да мине през тесен скален процеп, широк едва 7 метра. През него текат над 300 кубични метра вода в секунда. Огромната водна маса, която се промушва между скалите, създава непрекъснат грохот, а земята постоянно се тресе.

Покрай ревящите бързеи и хълмистите равнини ще имаме шанса да видим лъвове, жирафи, антилопи гну, биволи и слонове. Броят на хипопотами и нилски крокодили тук със сигурност ще очарова любителите на дивата природа.
На всичко това обаче ще се насладим на следващия ден, тъй като след пристигане в базата ни за настаняване, ще имаме желание за спокойна вечер, душ и релакс, за да се подготвим за приключенията на следващия ден.

Уганда екскурзия януари 2024

Хранене: Закуска, Обяд, Вечеря

Настаняване: Във Форт Мърчисън – стаи със собствен санитарен възел

Време за трансфер: 6-7 часа, без часът, прекаран в Ziwa.

Ден 3 /26 януари 2024 г – петък

Сутрешно сафари.

След закуска рано сутринта, тръгваме на сафари през хълмистите равнини на най-големия национален парк в Уганда в търсене на диви животни, включително лъвове и леопарди. За любителите на птици има доста видове, които ще срещнем по време на пътуването.
Връщане в хотела за почивка и обяд.

Катерещи се лъвове Уганда екскурзия януари 2024

След обяда ще направим разходка с лодка до подножието на водопадa Мърчисън, където ще можем да наблюдаваме още животни, включително хипопотами и крокодили, както и различни видове водни птици.
По избор ($15 допълнително): При интерес за част от групата може да се организира поход до върха на водопадa. Преходът може да е труден, но тръпката от достигането на върха е незабравима. После се връщаме в базата за настаняване и се отдаваме на почивка.

Настаняване: Форт Мърчисън Хранене: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 4 /27 януари 2024 г. – Събота. Превоз до върха на водопадa. Трансфер до Национален парк Кралица Елизабет (Queen Elizabeth NP). Сафари

Ще закусим и след това ще се отправим към върха на водопада с джиповете, за да оценим наистина красотата и великолепието на водопада Мърчисън – най-мощният водопад в света.
След като се насладим на гледките от върха на водопада ще продължим пътя си към Националния парк Queen Elizabeth – една от най- посещаваните туристически дестинации в Уганда. Паркът разполага с разнообразни екосистеми и е дом на различни видове диви животни – десет вида примати (включително шимпанзета) и повече от 600 вида птици, което го прави чест домакин на големи класически сафари експедиции.
Ще спрем за обяд по пътя, след което ще продължим из красивия парк Queen Elizabeth. До мястото си за настаняване ще пристигнем късно следобед (или вечерта). Настаняваме в базата за почивка и вечеря.

Настаняване: Irungu Safari Lodge

Време за трансфер: 7-8 часа със спирките за снимки и обяд по пътя

Ден 5 /28 януари 2024г. – Неделя. Следене на шимпанзета в дефилето Кямбура. Следобедна разходка с корабче – Казинга Канал. Сафари.

Закусваме и се впускаме по следите на шимпанзетата в дефилето Кямбура. Дефилето е дом на шимпанзета открай време, както и на други примати, включително павиани, маймуни, а също и различни видове птици. Ще прекараме първата част от деня в проследяване на шимпанзета тук. След това се връщаме в квартирата за почивка и обяд.

Уганда екскурзия януари 2024 маймуна

Следобед ще има 2-часова разходка с лодка по канала Казинга, който свързва езерата Джордж и Едуард. По време на пътуването ще се наслаждаваме на очарователни гледки от дивата природа и на екзотични животни, включително гигантски хипопотами, слонове и крокодили. Ще видим и много разновидности на птици покрай бреговата линия. След разходката с лодка, в късния следобед ще продължим с кратко сафари, а след него се връщаме в хотела.

Настаняване: Irungu Safari Lodge

Настаняване: Irungu Safari Lodge

Ден 6 /29 януари 2024г. – Понеделник – Сафари по изгрев слънце – равнините Касени. Насочваме се към сектора Ишаша (Ishasha) и оттам към защитения обект Bwindi – непроницаемата гора.

Ставаме много рано и се впускаме в сафари по изгрев в равнините Касени. Ще се оглеждаме за кривороги Кафърски биволи, стада слонове, лъвове, леопарди и др. Връщаме се за закуска и освобождаваме квартирата, след което се насочваме към сектора Ishasha в южната част на парка в търсене на катерещи се по дърветата лъвове.

 • Катерещи се лъвове Уганда екскурзия януари 2024
 • Уганда екскурзия януари 2024 залез

Шансът за намиране на тези лъвове е около 70%, въпреки че понякога са трудни за забелязване, но тренираното око на нашите опитни водачи ще ни помага в ловуването за гледки и снимки. Ако успеем да ги видим, гледката ще е наистина живописна и запомняща се. От Ишаша ще продължим към мястото за настаняване в края на националния парк Bwindi, сектор Ruhija. Пристигаме вечерта около 17:00-18:00ч.

Настаняване: Rushaga Gorilla Lodge стая със собствена баня и тоалетна

Хранене: Закуска, Обяд, Вечеря
Време за трансфер: 6 часа

Ден 7 /30 януари 2024г./ Вторник Трек за намиране на горили в Bwindi Forest. Посещение на племенната общност Batwa, наричани още африканските пигмеи или горските хора, автентичен племенен фолклор.

Закусваме, след което се отправяме към поста на рейнджърите. Там ще получим инструктаж от рейнджър-водач за това какво трябва и какво не трябва да се прави по време на похода. След това влизаме в гората Bwindi и се впускаме в най-паметното приключение от нашето африканско пътешествие.

Красотата на тази дъждовна гора е впечатляваща! Районът предлага драматично стръмен и залесен пейзаж, който е невероятно гъст и заплетен, но е пресечен от множество животински пътеки, позволяващи достъпа на туристи. Времето за трека и теренът варират в зависимост от движенията на тези големи примати. Обикновено отнема между 30 минути до 3-4 часа, докато се открие семейство. При намирането на група горили, ще ни бъде разрешен един час в тяхно присъствие за снимки и изучаване на техния естествен живот. В Бвинди живеят общо 36 семейства семейства горили, като водачите добре познават района и тези групи, които са привикнали в човешкото присъствие.

Таксата за горила трекинг в Бвинди е 700 долара и тя е включена в пакетната цена на нашето пътешествие, но любителите на крайно екстремни преживявания в националния парк съществува опция за включване в експедиции и екипи, които осъществяват специални ежедневни издирвания и опити за сближаване с непревикнали с човешкото присъствие общности на горили. Целта е тези абсолютни „диваци” постепенно да привикнат да виждат хора наблизо и да не се боят и да не агресират. Таксата за включване в такива експедиции вече е 1500 долара и изисква по-продължителен престой в района. /Това е само за информация./ Тръпката от прекараното време в наблюдение на тези нежни, но застрашени гиганти, е незабравима. Попаднали сме в света на Тарзан и легендите за силата, но и неподозирания интелект и чувствителност на тези примати, способни на привързаност, грижа и смелост в отстояването на техните територии и семейства.

След незабравимата среща с горилите, се връщане в нашата база за настаняване за обяд и почивка, тъй като следобед ни очаква нова силна тръпка с общността на африканските пигмеи Batwa, или както ги наричат местните „горските хора”.

Танц Уганда екскурзия януари 2024

Историята на племето Батуа е колкото романтична, толкова и трагична. Това са хора, за които има сведения, че са обитавали дъждовните гори близо 60 000 години в мирно съжителстване с дивите зверове и горилите.

За мнозина те са били истински пазители на гората, но когато Bwindi Forest е обявен за защитена зона и национален парк през 1991 година, правителството насилствено прогонва тези пигмейски племена от техните естествени домове, като при това не им дава никаква защита или компенсация. Батуа са принудени да се заселят в близост до горите, но извън защитените територии.

Те нямат никакъв поминък, защото основното им препитание е било ловуване с лъкове, изкуство в което все още са майстори. Другите местни племена са им приписвали мистични сили, защото познават билки и треви, които лекуват малария, дихателни проблеми и др. Племето е съжителствало хиляди години с могъщите гиганти горилите и е ловувало дивеч само за препитание, казват защитниците на Батуа и припомнят поговорката на горските хора, която гласи „Батвиецът обича гората, както обича тялото си.” Пригответе се за незабравимо преживяване в общността с племенни песни и танци.

Настаняване: Rushaga Gorilla Lodge

Хранене: Закуска, Обяд, Вечеря

Време за трансфер: Прибл. 2-3 часа.

Ден 8 /31 януари 2024г./ – Сряда – Отпътуване от националния парк Bwindi и връщане в Ентебе.

Закусваме без да бързаме в хотела и след това се отправяме обратно към Entebbe, където ще е последната ни нощувка.
По пътя ще спрем за обяд и ще имаме още едни любопитно преживяване на линията на екватора в Уганда (в Kayabwe). Там ще можем да направим няколко паметни снимки, докато се промушваме през НУЛАТА на земния екватор.
Продължаваме към Ентебе, където ще пристигнем късно следобед или вечерта.

Общото време за трансфер е 8 часа. За тези, които биха искали по-бързо да се придвижат до Ентебе има опция за самолет от Kisoro, който е в 8:45 часа сутринта. Доплащането за този полет е 800 лева, но избралите тази опция няма да имат преживяването с пресичането на екватора.

Общото време за трансфер е 8 часа. За тези, които биха искали по-бързо да се придвижат до Ентебе има опция за самолет от Kisoro, който е в 8:45 часа сутринта. Доплащането за този полет е 800 лева, но избралите тази опция няма да имат преживяването с пресичането на екватора.

Настаняване: ViaVia Entebbe

Хранения: закуска, обяд и вечеря

Ден 9 /1 февруари 2024г./ – Събота – Полет от Ентебе, Уганда, обратно до София

Ще тръгнем от хотела много рано, макар да е сравнително близо до летището. Полетът от Ентебе е в 6:20 часа сутринта с връзка в Истанбул. В София се пристига в 15:05 часа.

ЦЕНА 6880 ЛЕВА

Цената е изчислена на базата на настаняване на човек в двойна стая със собствен санитарен възел.

За записване се внасят :

ЗА ЗАПИСВАНЕ СЕ ВНАСЯТ 2200 лева за самолетни билети и капаро. Всички, които ще участват в трекинга с горили, е необходимо да внесат 1330 лева до 3 месеца преди пътуването /до 25 октомври/, тъй като е необходимо кандидатстване за специални разрешителни и съответно трябва да се внесе таксата за тях. Документите се подават най-късно два месеца и половина преди датата на планираното посещение. Заявката или отказа от трекинга с горили се посочва в договора при записване на екскурзията. При отказ от участие в това преживяване, крайната цена на пакета ще се намали със 700 долара /1330 лева/.
ВАЖНО! Деца под 15 години не се допускат на трекинга с горили. За проследяването на шампанзета, където таксата е 120 долара, възрастовото ограничение е 12 години, като може да се допуснат деца ненавършили тази възраст, стига в годината на посещението да я навършват.

Моля имайте предвид, че Уганда е страна със силно съхранена природа и това си има цена – високите такси за парковете и специалните „игри” с диви животни, наличие на участъци от неасфалтирани пътища и базите за настаняване, където макар и чисто, с предпазни мрежи и собствени бани и тоалетни, не можем да очакваме суперлукс. Настройте се за приключение и за една автентична Африка!
За записвания и допълнителна информация може да се обадите на телефон 0884407030 или 0899601294, както и да ни пишете на имейл: office@medicatours.net

All credentials for this video is on the – the Luxury Travel Expert